VEZANI TEKST - Jesu li usvojeni "evropski zakoni" napredak ili nazadak?

Ističući da su Republika Srpska i on do sada ispoštovali sve što je dogovoreno sa "Trojkom", Dodik je konstatovao da su partneri iz "Trojke" više počeli da govore o njemu, nego o suštinskim pitanjima.

- Mi smo pokazali da smo ozbiljni u dogovoru i kad smo dogovorili tih pet zakona, mi smo ih usvojili - rekao je Dodik novinarima na Jahorini.

On je konstatovao da to nije bilo lako, da je naišlo na osporavanje opozicije, ali da smatra da je ovo dobra platforma i priprema za razgovore o Ustavnom sudu BiH.

- Ako nas odbiju ovi iz "Trojke", odbili su i partnerstvo, ne samo nas, nego i hrvatsku stranu koja traži Izborni zakon - poručio je Dodik.

VEZANI TEKST - Dok Dodik igra "toplo-hladno" sa Schmidtom, u sjeni ostaju njegove prijetnje o secesiji RS-a zbog državne imovine

Prema njegovim riječima, činjenica da je "Trojka" izbore dobila na promociji ravnopravne zastupljenosti može da se obije o političku glavu Hrvata i stavi ih na margine bilo kakvog odlučivanja u budućim vremenima.

- Nije potrebno da Bošnjaci u političkom smislu uspostave potpuno jedinstvo, dovoljno je da uspostave većinsko jedinstvo i da Hrvata nema nigdje i Hrvati su toga svjesni. Bez obzira na to što su ovo promovisali kao uspjeh, sljedeći put ih očekuje izazov koji neće moći kontrolisati - zaključio je Dodik.

Dodik smatra da se u tome ogleda licemjerje donesenih odluka, kojima je i SDA htio da se suprotstavi protestima, ali je odustao kad je shvatio šta može da se uradi.

On je rekao da se održava početna atmosfera u razgovorima sa "Trojkom", ali da i dalje traže izgovore kad žele da izbjegnu odgovor.

- Mi to ne radimo koliko god da boli. Uradili smo šta god smo obećali. Sad je rečeno da ćemo u septembru da radimo na pitanju Izbornog zakona i Ustavnog suda - dodao je Dodik.

VEZANI TEKST - "Evropski" zakon o sudovima opet na Vijeću ministara BiH, a još nije usaglašen: Šta će dogovoriti "Trojka", SNSD i HDZ

On je podsjetio da je bio dogovor da se za ova pitanja formira komisija koju predvodi ministar pravde u Vijeću ministara Davor Bunoza, ali da je na prošlom sastanku rečeno da su Vijeće ministara i Republika Srpska imenovali svoje članove, dok Federacija BiH nije.

- To je već opstrukcija. Da li će uživati u toj opstrukciji, vidjet ćemo. Nisam siguran kako će to izgledati - rekao je Dodik, konstatujući da partneri iz "Trojke" moraju mnogo toga da isporuče javnosti u Federaciji, bošnjačkom tijelu, dok vladajuće stranke iz Republike Srpske ne moraju više ništa.

Kada je riječ o popunjavanju upražnjenih pozicija u Ustavnom sudu BiH, Dodik je naveo da može da raspiše konkurs, ali da je suština da se Ustavni sud BiH rekonstruiše i da se donese zakon o ovoj instituciji.

- Neće biti izabran sudija dok se ne desi nova konfiguracija Ustavnog suda BiH, što odlučuje Federacija - naglasio je Dodik.