open-navfaktor-logo
search
Uoči sastanka sa Michelom
Dodik prije odlaska u Brisel: Ne znamo šta hoće, ovo je nešto na brzinu
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik (SNSD) rekao je da će predstavnici vladajuće koalicije u RS-u na današnjem sastanku u Briselu sa predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom potvrditi stavove RS-a u vezi sa Evropskom unijom i kretanjem ka Uniji, kao i sa sukobom u Ukrajini.
12.06.2022. u 13:40
get url
text

Dodik je rekao da ne očekuje ništa posebno od sastanka lidera parlamentarnih stranaka iz BiH sa predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom koji počinje danas u 15 sati u Briselu.

- Mislim da je ovo nešto na brzinu okupljeno, ne znamo još ni format ni šta se tu hoće. U suštini po onom našem sistemu ako nešto prođe, proći će, ako ne prođe neće - rekao je Dodik za RTRS pred put u Brisel.

On je istakao da RS ima jasan stav i da mu je drago što će sa kolegama iz koalicije iskoristiti let do Brisela da dogovore zajedničke stavove.

- Bilo je ideja da sa nama idu i ovi koji su u opoziciji da bismo imali dva i po sata da razgovaramo o tome kako bi se trebali postaviti u različitim varijantama koje možemo očekivati. Oni su izabrali neki drugi put i to apsolutno nije sporno - rekao je Dodik.

On je naglasio da treba uvažiti činjenicu da sastanak saziva predsjednik Evropskog vijeća Michel, koji je skoro boravio u Sarajevu i sa kojim je razgovarao oko sat vremena.

- Potvrdit ćemo našu politiku vezano za EU i kretanje, reći ćemo da mi nismo u NATO integracijama, apsolutno nismo spremni da prihvatimo bilo kakvu kvalifikaciju sukoba u Ukrajini - rekao je Dodik.

On je dodao da će predstavnici vladajućih stranaka iz RS-a reći da je to "tragičan sukob koji treba završiti što prije".

- Reći ćemo da smo za mir, ali i da smo mi mala zemlja koja nema nikakvih potencijala da bi mogla da doprinese bilo kakvim idejama iz Evrope i koja bi imala ogromnu štetu imajući u vidu našu veliku zavisnost vezano za energente, prije svega naftu pa i gas - rekao je Dodik.

On kaže da će na sastanku prenijeti da su ih u tom pogledu dobri odnosi sa Rusijom opredijelili da zajedno formulišu stav u Narodnoj skupštini i da ne mogu ići preko toga.

- Mi ne možemo da uvodimo sankcije Rusiji i ostat ćemo pri tome - rekao je Dodik.

Govoreći o mogućim temama sastanka u Briselu, Dodik je naveo da je to nastojanje da se potvrdi evropski put, zalaganje za mir i stabilnost.

- Vidjet ćemo šta je njihova ideja. Njihovo ponašanje do sada u Evropi, koje je išlo za tim da kažnjavaju, čak i da zaustavljaju neke projekte, kontraproduktivno je i neće ojačati evropski put - ocijenio je Dodik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.