open-navfaktor-logo
search
Veliki prijatelji
Dodikov savjetnik Kusturica na dodjeli Nobelove nagrade Handkeu
"Naredba" šefa države BiH Željka Komšića za savjetnika člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika,  Emira Kusturicu ne znači ništa,  on je u intervjuu za Večernje novosti rekao da će sutra prisustvovati dodjeli Nobelove nagrade za književnost
09.12.2019. u 22:11
get url
text

Sutra će se u Štokholmu održati ceromonija dodjele Nobelovih nagrada čiji su bojkot najavile Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Albanija, Turska i Kosovo. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić potvrdio je  u izjavi za Faktor da je danas uputio dopis Ambasadi Bosne i Hercegovine u Švedskoj da niko u ime države BiH neće prisustvovati sutrašnjoj ceremoniji dodjele Nobelove nagrada u Štokholmu.

Međutim, "naredba" šefa države BiH za savjetnika člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika,  Emira Kusturicu ne znači ništa. 

On je u intervjuu za Večernje novosti rekao da će sutra prisustvovati dodjeli Nobelove nagrade za književnost kontroverznom Peteru Handkeu.

- Ne može jedan Komšić iz Sarajeva da shvati da švedska princeza ne može da utiče na ljude koji se bave literaturom. On misli da je sve kao onda kada su Hamdija Pozderac i drugi jednim telefonskim pozivom mogli da završe sve. Ne može švedska princeza da utiče, kao što nisu mogla diplomatsko-konzularna predstavništva da nagovore te ljude da Krleža dobije tu nagradu - rekao je Kusturica za Večernje novosti.

On je naglasio da je jedna od najvećih tekovina zapadne civilizacije da u rad institucija ne mogu da se upliću prsti vlasti i političara.

- Komšić, jedna sarajevska špenadla, koja pokušava da se ubode, ne zna da principi mezetluka na kojem se stvari završavaju na Zapadu, jednostavno ne funkcionišu - kazao je  Kusturica.

Inače, Kusturica i Handke su stari dobri prijatelji. Prije mjesec dana, Kusturica je u Andrićgradu održao predavanje o temi “Peter Handke – apostol istine”. 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.