open-navfaktor-logo
search
Igra i obrazovanje
Dodjelom nagrada zatvoren 5. festival dječije umjetnosti
Ova manifestacija je u proteklih pet dana spojila igru, edukaciju i obrazovanje
07.05.2019. u 09:49
get url
text

Svi učesnici za nas su pobjednici jer rade čudesne stvari i prenose snagu umjetnosti na generaciju koja raste, istakao je direktor Festivala Fahrudin Kučuk na svečanosti zatvaranja i dodjele nagrada 5. festivala dječije umjetnosti (FEDU) u Sarajevu.  

Nagrađeni su oni koji su pokazali najuvjerljivije kreacije, napisali najdivnije bajke, pokazali originalnost u pisanju, muziciranju ili glumačkoj ekspresiji.

Ova manifestacija je u proteklih pet dana spojila igru, edukaciju i obrazovanje. Bila je to prilika za afirmaciju knjige, književnosti uopšte, teatra za djecu, muzike, ali i ostalih obrazovnih, društvenih i kulturnih vrijednosti.

U takmičarskom pozorišnom programu izvedeno je devet umjetničkih ostvarenja iz Ljubljane, Zagreba, Rijeke, Vinkovaca, Mostara, Banje Luke, Niša i Kragujevca.

Nagrada Planeta Teatar - Grand prix za najbolju predstavu pripala je predstavi "Avanture malog Juju" u režiji Renate Carola Gatice i izvedbi Gradskog kazališta lutaka Rijeka.

Nagrada za najbolji tekst ili adaptaciju pripala je Tamari Kučinović za dramatizaciju "Bajka o izgubljenom vremenu" u izvedbi Pozorišta lutaka Mostar.

Najbolji glumac 5. festivala dječije umjetnosti su, potpuno neodvojivi i fantastični dvojac Dejan Andrić i Marko Dukić za uloge Štuca i Muca u predstavi "Čudesni kontinenti" u režiji Marka Dukića i izvedbi Nevid Teatra iz Banje Luke. Nagrada za najbolju glumicu dodijeljena je Fatimi Kazazić iz Pozorišta lutaka Mostar.  

Nagrada za najbolju režiju dodijeljena je Zoranu Mužiću za režiju predstave "Pinocchio" Zagrebačkog kazališta lutaka, a nagradu publike "Najjači aplauz" dobila je predstava "Pepeljuga" GKJI Vinkovci.

Među književnim nagradama 5. festivala dječije umjetnosti je i specijalna nagrada za životno djelo pod nazivom "Vitez od bajke" koju je dobio Muhidin Šarić, vrhunski dječiji pisac koji je, kako je rečeno, za svoje ukupno životno djelo posvećeno djeci odavno u njihovoj percepciji vitez.

Dobitnica specijalne nagrade "Zlatna jabuka" za osuvremenjavanje univerzalnih poruka bajke je književnica Jasna Šamić.

Dodjeljene su i tri nagrade za najbolju bajku po raspisanom konkursu u kategoriji afirmirani stvaraoci. Prva je pripala autorici Jasmini Žiljak-Ilinčić za bajku "Bojanova putovanja", druga je bajka "Princeza smjehuljica" autora Zejćira Hasića, a na trećem mjestu je "Bajka o caru Razvigoru Prvom" autorice Blage Žurić.

Mladim autorima koji su učestvovali na konkursu i istakli se kao vješti kreatori također su dodijeljene nagrade za najbolje dječije pero "Aida". Mladi autori su podržani od Vakufske banke koja u duhu vakufa – u kojem se štedi da bi se ulagalo u znanje, kulturu i obrazovanje, dodjeljuje novčane nagrade našoj talentiranoj djeci.

Treće mjesto je pripalo Harisu Halilbašiću za "Bajku o svevidećim naočarima" iz "Prve osnovne škole" Živinice. Druga nagrada je otišla u ruke Ane Tomić za bajku "Sunčica i vila srećica" iz OŠ "Ilija Jakovljević" Mostar. A prvu nagrada za najbolje dječije pero "Aida" pripala je Atifi Vahidi Muković za bajku "Svilena i njena dobrota pobjeđuju zlo" iz "Devete osnovne škole" Sarajevo.

Nagrade učenicima je dodijelio član Uprave Vakufske banke Adnan Bogunić koji je istakao: "Vrijednosti koje promovira FEDU festival su potpuno kompatibilne sa onim što smo mi u Vakufskoj banci definirali kao jedan od prioriteta društveno odgovornog djelovanja. To je prije svega kreiranje klime za jedan zdrav socijalni i kulturološki razvoj najmlađih u našem društvu. Projekti kao što je ovaj doprinose upravo tome - razvijaju kod djece ljubav prema umjetnosti, urbanoj muzičkoj formi, pozorištu, kulturi općenito, i mi ćemo uvijek rado pružiti našu podršku. Čestitamo organizatorima festivala na odličnoj inicijativi i organizaciji, kao i našim malim takmičarima na angažmanu i sjajnim rezultatima, uz želju i poruku da nastave ići ovim putem!" 

Planeta Muzike za doprinos razvoju muzičke kulture u regiji i internacionalne saradnje, te doprinos afirmiranju muzičkog stvaraštva pripala je Kazališno-koncertnoj dvorani "Ivana Brlić Mažuranić" iz Slavonskog Broda.

Posebno priznanje Muzička plaketa dodijeljeno je dvjema školama - Akademiji Pink Panter i "Notama", muzičkoj radionici.

- U utorak, 7. maja nakon izvedbe predstave "Mali maslačak" bit će dodijeljene nagrade za najbolje dječije predstave dok FEDU Kids bazar traje cijeli dan do 17 sati u Bosanskom kulturnom centru. A već 8. maja nastavljamo našu "radost iz koje se uči" pripremajući realizaciju knjiga nagrađenih bajki sa 5. FEDU i naredni Festival dječije umjetnosti - saopćeno je iz Press službe festivala.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.