open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Dok se čeka odluka po žalbi Tužilaštva: Zakazano novo ročište za pritvor osumnjičenim u slučaju "Memić"
U Sudu Bosne i Hercegovine u ponedjeljak u 12 sati bit će održano novo ročište povodom prijedloga Tužilaštva BiH da se osumnjičenima u predmetu "Dženan Memić" odredi pritvor.
22.07.2021. u 11:20
get url
text

Radi se o prijedlogu Tužilaštva za određivanje pritvora nakon potvrđivanja optužnice, koji je Sudu upućen uz samu optužnicu.

Ranije je Sud BiH, podsjetimo, odbio prijedlog Tužilaštva iz istrage da za još 15 dana produži pritvor osumnjičenima ou vom predmetu (prije potvrđivanja optužnice), ali je Sud taj prijedlog odbio. Tužilaštvo je na tu odluku uložilo žalbu, ali koliko je poznato Vijeće koje odlučuje o toj žalbi još nije donijelo odluku.

Sud BiH je jučer obavijestio javnost da je optužnica kojom su obuhvaćeni Zijad Mutap, Alisa Ramić (ranije MUtap), policajci Hasan Dupovac i Josip Barićć, te Muamer Ožegović, uposlenik hotela Crystal na Ilidži, potvrđena.

Slijedi podnošenje prethodnih prigovora, nakon čega bi Sud trebao zakazati ročište na kojem će se optuženi izjasniti o krivnji.

Tužilaštvo BiH tereti ih da su, kao članovi organizirane kriminalne grupe, kojom je navodno rukovodio Zijad Mutap, prikrivali dokaze s ciljem onemogućavanja rasvjetljavanja okolnosti pod kojima je u februaru 2016. godine život izgubio mladić Dženan Memić.

U Vrhovnom sudu Federacije BiH za sutra je zakazano ročište u predmetu koji se vodi protiv Ljube i Bekrije Seferović, a nakon što su dvaput pred Kantonalnim sudom u Sarajevu oslobođeni optužbe da su skrivili, odnosno prikrili saobraćajnu nesreću u kojoj je, prema optužnici Tužilaštva KS, Dženan Memić zadobio smrtonosne povrede.

Planirano je saslušanje dvojice vještaka sudske medicine, dr. Hamze Žuje i dr. Željka Karana, koji su vještačili povrede stradalog Dženana Memića, ali i Alise Mutap, koja je sa njim kritične večeri bila u društvu u Velikoj Aleji na Ilidži. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.