open-navfaktor-logo
search
Nesavjesno liječenje
Doktorica Nikolina Balaban još nije osuđena: Zbog korone drugi put odgođeno ročište u bihaćkom Sudu
U Općinskom sudu u Bihaću danas je drugi put odgođeno ročište na kojem je trebala biti razmatrana izjava o priznanju krivnje, nakon što je prijedorska doktorica Nikolina Balaban na ročištu o izjašnjenju o krivnji priznala da je nesavjesnim liječenjem teško narušila zdravlje pacijenata Kantonalne bolnice u Bihaću.
03.12.2020. u 14:53
get url
text

Kako je za Faktor potvrđeno iz Općinskog suda, današnje ročište odgođeno je iz epidemioloških razloga. Kako saznajemo, roditelji Nikoline Balaban pozitivni su na koronavirus, zbog čega je ona u izolaciji.

Prethodno ročište odgođeno je jer je tada pozitivna bila njena kćerka.

Podsjetimo, nakon potvrđivanja optužnice, u Općinskom sudu u Bihaću je 20. oktobra održano ročište o izjašnjenju o krivnji, na kojem se Balaban izjasnila da se osjeća krivom, a zatim je 11. novembra trebalo biti održano ročište o razmatranju njene izjave o priznanju krivnje.

VEZANI TEKST - Nikolina Balaban priznala da je nesavjesnim liječenjem teško narušila zdravlje pacijenata u Bihaću

Optužnica Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona podignuta protiv Nikoline Balaban zbog produženog krivičnog djela teška krivična djela protiv zdravlja ljudi u vezi s krivičnim djelom nesavjesno liječenje potvrđena rješenjem Općinskog suda u Bihaću 28. jula ove godine.

Njoj se stavlja ne teret da je krajem 2016. i početkom 2017. godine, u Bihaću kao doktor medicine, specijalista patološke anatomije, zaposlena u Kantonalnoj bolnici dr. Irfan Ljubijankić Bihać, postupajući na neprikladan način pri analizi primljenog materijala, uslijed površnog pristupa koji je suprotan standardima liječničke prakse u oblasti patologije, odnosno nižeg standarda pažnje koji se ne može opravdati praksom, pogriješila u biološkom potencijalu pregledanih - prisutnih promjena za pet pacijenata.

- Ona je iz nehata kao doktor medicine, obavljajući svoju djelatnost postupila protivno pravilima zdravstvene struke primjenjujući očigledno neprikladan način liječenja, pa je time prouzrokovala teške tjelesne povrede, teško narušenje zdravlja i znatno pogoršanje postojećih bolesti kod više osoba. Osnovanost predmetne optužnice je potvrđena brojnim materijalnim dokazima, a prvenstveno nalazom i mišljenjem tima vještaka - specijalista sudske medicine, forenzičke patologije i patologije - naveli su ranije iz Tužilaštva USK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.