open-navfaktor-logo
search
Parlament
Dom naroda BiH odbio raspravu o uklanjanju imena ulica ustaških zločinaca
Delegat u Klubu Hrvata u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Zlatko Miletić pitao je danas Kolegij Doma šta se dogodilo s njegovom inicijativom kojom poziva da se preduprijedi generalni štrajk državnih službenika.
24.11.2020. u 12:10
get url
text

Kako je podsjetio, 23. oktobra uputio je inicijativu uputio za poboljšanje statusa državnih službenika u državnim institucijama i da se vrati koeficijent na 535 KM te da se ostvari socijalni dijalog sa sindikatima i potpiše kolektivni ugovor, ocjenjujući da to ima poseban stepen hitnosti.

- Predpostavljam da ste tu inicijativu uputili nadležnoj komisiji te me zanima koja je komisija nadležna za to - upitao je Miletić koji je pozvao Ministarstvo finansija i trezora BiH, kada već planira novo zaduženje od 1,5 milijardu zatraže i još 700 miliona kako bi se poboljšao status državnih službenika.

Predsjedavajući Doma Nikola Špirić (SNSD) kazao je da su takvu inicijativu zaprimili te da su je nakon jutrošnje sjednice Kolegija Doma uputili nadležnoj komisije nakon čijeg stava će se ona naći i pred delegatima Doma naroda.

Delegat Kluba Bošnjaka Denis Bećirović (SDP), tokom rasprave o dnevnom radu sjednice Doma, zatražio je da se na dnevni red sjednice uvrsti tačka u okviru koje bi delegati pozvali na uklanjanje ulica u Mostaru koje nose imena ustaških zločinaca iz Drugog svjetskog rata poput Jure Francetića, što su delegati odbili.

Podsjetio je da je do izbora u Mostaru ostalo još 27 dana, ali većina političkih stranaka je u neravnopravnoj poziciji jer suštinski ne mogu voditi kampanju i to u onim ulicama koja nose imena ustaških zločinaca, a takvih je najmanje pet.

- Kako najaviti skup u skladu s postojećim epidemiološkim mjera u ulici Jure Frančetića. Malo koja će politička stranka to sebi dozvoliti i nezamislivo je tu voditi kampanju. Uklanjanje takvih naziva tražim kako bismo poslali poruku mira uoči predstojećih lokalnih izbora i afirmiramo evropske vrijednosti i u BiH i Mostaru - pojasnio je Bećirović.

Nakon te rasprave i glasanja delegata dnevni red sjednice ostao je isti kako ga je predložio Kolegij Doma naroda PSBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.