open-navfaktor-logo
search
Sjećanje na genocid
Donjovakufski biciklisti ove godine voze iz Beča do Srebrenice
Za ovu eskpediciju planirano je ukupno deset dana, od 2. do 11. jula
01.07.2019. u 09:58
get url
text

U toku su pripreme za petnaesti biciklistički maraton Bihać-Srebrenica pod nazivom "Da se nikad ne ponovi i ne zaboravi" posvećen sjećanju na žrtve genocida u Srebrenici počinjenog u julu 1995. godine.

Tradicionalno, u maratonu će učestvovati i članovi Biciklističkog kluba "Sabahudin Duzić Tetak" iz Donjeg Vakufa. No, za razliku od prethodnih godina, Donjovakufljani su se ove godine odlučili za mnogo veći izazov, na duplo dužu dionicu i pronošenje poruke sjećanja na srebreničke patnje kroz druge zemlje. Desetak članova kluba na svojim biciklima krenut će iz Beča, te će kroz Austriju, preko Slovenije i Hrvatske doći u Bihać, gdje će nastaviti maraton sa ostalim učesnicima.

Za ovu eskpediciju planirano je ukupno deset dana, od 2. do 11. jula. Polazak u Beč je 1. jula, a iz Beča kreću 2. jula nakon čega slijedi vožnja četiri dionice do Bihaća koja će trajati do 6. jula kada će se u Bihaću pridružiti učesnicima ovogodišnjeg 15. biciklističkog maratona Bihać-Srebrenica.

biciklistički maraton

Ideja o ranijem polasku iz nekog udaljenijeg grada i dužoj vožnji postojala je već nekoliko godina. Ipak, tek prošle godine, kada je formalno formiran biciklistički klub u Donjem Vakufu i kada se dodatno povećao broj onih koji se bave ovim sportom, stvoreni su uslovi za organizaciju vožnje. Veliku podršku od samog početka daje i domaćin u Austriji, Donjovakufljanin, Rijad Halilović, vlasnik respektabilne prijevozničke firme u Beču.

Biciklisti Biciklističkog kluba "Sabahudin Duzić Tetak", vozeći kroz Austriju, Sloveniju, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, rutom dugom 1098 kilometara, na svoj način će odati počast i sačuvati sjećanje na žrtve genocida, saopćeno je iz Općine Jajce.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.