open-navfaktor-logo
search
Kažnjavati
Dr. Ćemalović o ljudima koji ne nose maske i "odokativnim" terapijama: Egoisti, bezobraznici i najobičnije kabadahije
U vremenu kada u Bosni i Hercegovini imamo dnevno stotine oboljelih od koronavirusa i sve više mrtvih, i dalje postoje osobe koje se ponose time što ne nose masku koja je za sada jedno od osnovnih načina zaštite sebe i drugih.
09.11.2020. u 13:15
get url
text
Omer Ćemalović

Možemo vidjeti po društvenim mrežama kako se takve osobe hvale svojim postupcima, prkose i predstavljaju opasnost po druge ljude.

Kazniti zatvorom, a onda pošumljavanjem Treskavice 

- Tu se može govoriti o dvjema komponentama, egoizmu i bezobrazluku. Postavlja se pitanje zašto država ne reaguje respresivnim mjerama, ali ne da takve osobe koje ne poštuju zakone kažu: "Eto, vodi me u zatvor". A ja kažem: "Hoćeš ti u zatvor, a onda ćeš na Treskavicu pošumljavati, pa ću te ja naučiti. Nećeš ti sjediti u zatvoru, dobro jesti i bildati tamo u teretani". To tako treba rješavati jer ja ne vidim drugog izlaza. Ovo je izuzetno opasna situacija. To su ljudi koji ugrožavaju kompletan sistem. Jer ne samo što neko oboli zbog neodgovornog ponašanja takvih, nego i čitav sistem se lomi, nema ko da radi. Vi možete imati aparate, sve živo, ali nećete imati osoblje koje će time rukovati. Potrebno nam je djelovanje države - poručuje neuropsihijatar dr. Omer Ćemalović.

Prokomentirao je i ponašanje pojedinih političara te općenito javnih osoba koje nemaju nikakve veze sa medicinom, a zdravstvenim radnicima i građanima dijele savjete kako da liječe oboljele od korone.

Svi su oni navikli da mogu raditi šta hoće 

- Pa to su najobičnije kabadahije. Sve je to iz nedostatka elementarnog kućnog vaspitanja, ljudske časti, dostojanstva. To se sve gazi. Imate pohlepu koja je prešla sve moguće granice, beskrupuloznost. Svi su oni navikli da mogu raditi šta hoće. To je taj sistem koji je uspostavljen da ti možeš da odgovaraš, a i ne moraš. Možeš da budeš tužen, a i ne moraš. Kada bi se isti metar upotrijebio na svakoga, od predsjednika države do posljednje osobe na jednoj socijalnoj skali, onda bi sve funkcionisalo, ali toga kod nas nema. Može svako raditi šta god hoće. Političari će za svoju djecu graditi budućnost negdje drugo, neće ona biti ovdje - kazao je Ćemalović.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.