Ugledni historičar

Dr. Ivo Banac u "Bujici": Čović odavno nije hrvatski političar, zastupa samo svoje i srpske interese

Objavljeno: 12.01.2019. u 17:21

Ugledni hrvatski historičar i profesor Univerziteta Yale dr. Ivo Banac gostovao je u emisiji "Bujica" Velimira Bujaneca, koja je bila posvećena proslavi neustavnog dana RS-a u Banjoj Luci 

Banac je u emisiji govorio o prisustvu predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića i ambasadora Hrvatske u BiH Ivana Del Vechia obilježavanju 9. januara u Banjoj Luci. 

- Samo izdajice hrvatskog naroda mogu slaviti tzv. Dan Republike Srpske. Odlazak notornog Dragana Čovića u Banja Luku 9. januara nije nas nimalo iznenadio. On odavno nije hrvatski političar i ne zastupa interese hrvatskog naroda, nego svoje osobne i srpske... To svi znamo. Ali strašna je odluka hrvatskog veleposlanika u Sarajevu Ivana Del Vechia da ode u Banju Luku. Svojom nazočnošću na obilježavanju krvavog datuma kojeg su izmislili Radovan Karadžić i Momčilo Krajišnik, veleposlanik Del Vechio u ime hrvatske države dao je legitimitet onima koji su iz Bosanske Posavine, Prijedora i Banja Luke te ostalih hrvatskih krajeva na području današnje tzv. Republike Srpske, protjerali više od 200.000 Hrvata. Konkretno – od 220.000 naših ljudi danas tamo ne živi niti 10.000 , svi ostali Hrvati su protjerani ili pobijeni... - kazao je, između ostalog, dr. Ivo Banac.

Podsjetimo, Banac je nedavno govoreći za Faktor kazao kako nema nikakve dileme da se radi o nelegitimnoj proslavi 9. januara u RS-u, koja je kao takva određena odlukom Ustavnog suda BiH.

- Takvo okupljanje je po naravi provokativno i biti tamo na taj dan znači imati pozitivan odnos prema projektu stvaranja velikosrpske tvorevine unutar Bosne i Hercegovine. Oni koji su tamo došli da doprinesu toj ilegalnoj svetkovini, bilo iz Srbije, bilo ambasadori prisutni u Sarajevu, bilo takozvano vodstvo hrvatskog naroda u BiH, dakle grupa Čović i ostali, jednostavno surađuju s nečim što je u svojoj biti protivno naravi Bosne i Hercegovine i to je jasno kao dan. Jedino što mene zanima je šta je hrvatski ambasador Del Vechio radio u Banjoj Luci, jer nismo još dobili objašnjenje iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH o tom slučaju. Šta je on imao raditi tamo, da odaje poštu ratnim zločincima, i to onima koji su djelovali upravo protiv Hrvatske?! To je skandalozno i on bi istog časa trebao dati ostavku - rekao nam je Banac.

Cijelu emisiju "Bujica" možete pogledati ovdje:

 

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije