open-navfaktor-logo
search
Pitali smo epidemiologinju
Dr. Jurić objasnila kada osoba koja je preležala COVID-19 može primiti vakcinu
Epidemiološka situacija u Zapadnohercegovačkom kantonu sve je bolja, a prema riječima dr. Andree Jurić, epidemiologinje i direktorice Zavoda za javno zdravstvo ZHK, sve je više dana u kojima se ne bilježi nijedna novooboljela osoba od COVID-19.
18.05.2021. u 14:47
get url
text

- Pokazalo se ustvari da je ukidanje policijskog sata bio odličan i na vrijeme napravljen korak. Dobra odluka bila i to što su djeca u našem kantonu cijelo vrijeme išla u školu na nastavu. Nismo imali velike skokove zaraženih među djecom, istina imali smo povećan broj inficiranih nastavnika, ali i to smo prevazišli – kaže Jurić.

Dodaje da je do sada u ZHK-u vakcinisano više od 3.000 građana.

- Ove sedmice završavamo vakcinaciju Pfizer dozama, a stiže AstraZeneca, pa ponovo jedna pošiljka Pfizer vakcina. Što se tiče količina, našem kantonu svaki put pripadne oko četiri posto od ukupno pristiglih vakcina. Moram kazati da kako opadaju brojke zaraženih, tako i opada interes za vakcinaciju, ali mi svakodnevno radimo na promociji imunizacije kako bi se što više građana odazvalo – navela je Jurić.

Na pitanje, kada se osoba koja je preležala COVID-19 može podvrgnuti vakcinaciji, Jurić je odgovorila da je to najbolje uraditi između tri do šest mjeseci od prebolijevanja zaraze.

Epidemiologinja je i prokomentirala i nedavno objavljena naučna istraživanja koja su pokazala i da samo jedna doza Pfizer i AstraZeneca vakcina štiti od infekcije sa simptomima i do 72 posto u narednih deset sedmica.

- Da, vidjela sam ta istraživanja no, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) još nije objavila generalni stav i uputu kada je riječ o tome. U međuvremenu dok ne dobijemo upute od relevantnih zdravstvenih institucija, treba promovirati vakcinaciju sa obje doze u vremenu koje je utvrđeno za svaku vakcinu – kazala je Jurić.

Iako je situacija sa koronavirusom u našoj zemlji sve povoljnija, Jurić ipak smatra da nas u jesen očekuje još jedan manji val, a nakon toga nekoliko sitnih izbijanja.

- Prema informacijama kojima naučnici raspolažu o SARS CoV 2, mislim da virus neće preći u "hronični", da će on ipak, uskoro biti iskorijenjen, odnosno da se nećemo protiv njega morati svake godine ponovo vakcinisati kao protiv sezonske gripe – naglasila je Jurić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.