open-navfaktor-logo
search
Radnici u zdravstvu
Dr. Selimić: Znamo ko nas od "šestorke" podržava, sve koči jedan bivši SDA-ovac
Jučer smo zvali "šestorku" na razgovor, a od njih - dvojica su bila raspoložena da dođu. Od bivših SDA-ovih članova jedan šuti i pehlivani, a od drugog sve ovo što trenutno imamo na terenu - polazi. Ostala dvojica nemaju pojma šta bi i kako bi
15.10.2019. u 23:12
get url
text
get url
text

Članovi Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo sutra će održati Skupštinu na koju su pozvani i premijer Vlade KS Edin Forto, te ministrica zdravstva Amela Sofić.

Na Skupštini će, kako nam je kazao dr. Edo Selimić, predsjednik Sindikata, biti donesena odluka o daljim koracima ove organizacije.

Selimić: Aktivirat ćemo tužbu koju smo dobili u februaru 

- Ukoliko se sutra ne pomjerimo sa mrtve tačke, radnici u zdravstvu nastavljaju sa generalnim štrajkom, a moguća je i opcija stavljanja "ključa u bravu" u svih 17 javno-zdravstvenih ustanova na području Kantona. Osim toga, na šta nas prisiljava aktuelna Vlada svojim ignorantskim ponašanjem, aktivirat ćemo tužbu koju smo dobili u februaru po kojoj je Sindikat doktora medicine i stomatologije KS nereprezentativan. Dakle, sve ono što su bivši premijeri Vlade KS Elmedin Konaković i Adem Zolj potpisali sa ovim Sindikatom – nezakonito je. To znači da se koeficijenti od 5,30, po kojima doktori i stomatolozi sada primaju plaću - brišu i vraćaju na nivo iz 2017. godine, kada su iznosili 4,20. Ako vlast u KS sebi smije dozvoliti da joj radnici u zdravstvu i školstvu na ulicama traži svoja prava, onda ne znam kakvi ljudi sjede u toj vlasti, a Boga mi i u "šestorci" - naglašava Selimić.

Predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS ističe kako je već svima jasno ko od zvanične "šestorke" nameće ovakvu igru, a koja, kako kaže, samo produžava agoniju više od 3.000 radnika u zdravstvu.

- Kako oni imaju insajdere među nama, tako i mi imamo ljude u njihovim redovima. Tačno znamo ko nas podržava, a ko ne. Međutim, još je rano da izlazimo u javnost sa njihovim imenima. Jučer smo zvali "šestorku" na razgovor, a od njih - dvojica su bila raspoložena odmah da dođu. Od bivših SDA-ovih članova jedan šuti i pehlivani, a od drugog sve ovo što trenutno imamo na terenu - polazi. On je taj kočničar. Ostala dvojica su u nekom svom svijetu - nemaju pojma šta bi i kako bi. Dakle, Naša stranka i SDP su moje veliko razočarenje jer ne znaju šta bi i kako bi. Ovo je već na nivou specijalnog rata protiv Sindikata radnika u zdravstvu. Tako nisko udaraju da je to postalno odvratno - navodi Selimić.

Podsjetimo, Sindikat radnika u zdravstvu KS u generalnom štrajku je od 2. septembra. Traže potpisivanje Granskog kolektivnog ugovora, te izjednačavanje koeficijenata sa onima koje imaju doktori medicine i stomatologije.

Svoja prava Sindikat radnika u zdravstvu KS zatražio je i na protestima 7. oktobra ispred zgrade Vlade KS, gdje se okupilo nekoliko stotina ljudi, a podršku su im tada dali i članovi Sindikata osnovnog obrazovanja KS te brojni građani.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.