open-navfaktor-logo
search
UKC Tuzla
Drastičan porast broja oboljelih u TK: "Svaki novi val koronavirusa je ozbiljniji od prethodnog"
U proteklih sedam dana u Tuzlanskom kantonu zabilježen je drastičan porast broja teško oboljelih od koronavirusa, zbog čega je prije tri dana bio potpuno popunjen kapacitet respiratornog centra u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) u Tuzli.
06.11.2021. u 09:20
get url
text

Prema riječima Jasmine Smajić, načelnice Klinike za anesteziologiju i reanimatologiju UKC Tuzla, kapacitet Respiratornog centra je 31 bolesnički krevet.

- Mi imamo mogućnosti proširivanja tog kapaciteta na Covid-odjelu, za čime se nije ukazala potreba do današnjeg dana, jer imali smo i izvjestan broj premještaja na odjeljenja, ali nažalost i nekoliko slučajeva smrtnih ishoda – istakla je.

Dodala je da je jutros u 8 sati broj pacijenata bio nešto manji.

- U ovom trenutku imamo 23 pacijenta. Svi su ti pacijenti sa teškim oblikom bolesti. Od tih 23, četiri pacijenta su na invazivnoj mehaničkoj ventilaciji, pet ih je na neinvazivnoj, sedam pacijenata je na takozvanoj visokoprotočnoj oksigenoterapiji i imamo sedam pacijenata koji su na terapiji sa niskim protocima kisika. Ako njihovo stanje bude ovakvo, oni će biti premješteni na odjeljenje – kazala je.

Najviše nevakcinisanih

Dr. Smajić je naglasila da je od svih pacijenata koji su trenutno hospitalizirani u respiratornom centru samo jedna pacijentica primila jednu dozu vakcine.

- Ostali su pacijenti nevakcinisani. U proteklom periodu bio je izuzetno veći procenat nevakcinisanih osoba. Dođu nama i pacijenti koji su primili jednu ili obje doze vakcine. Oni u u najvećem broju slučajeva imaju blaže kliničke oblike, mada se može desiti da se i kod tih osoba, ali u izuzetno manjem broju, razvije i neki teži klinički oblik pa nažalost i sa nepovoljnim ishodom.

Odgovarajući na pitanje da li su se ljudi u posljednje vrijeme opustili i da li ih je manje strah od zaraze koronavirusom u odnosu na raniji period, dr. Smajić je kazala kako je zabrinjavajuće to što raste broj mlađih pacijenata.

- Strah smo mi imali sa dolaskom prvog pacijenta i prvog vala koronavirusa. Uvijek smo imali bojazan šta je to šta nas čeka i uvijek smo mislili gore od ovog ne može biti. Ali vrijeme je kasnije pokazalo da, kako smo išli dalje, sve je bilo intenzivnije i svaki naredni val je bio intenzivniji i ozbiljniji od prethodnog. Prema mom, ali i iskustvima mojih kolega u posljednjih 20-ak dana u respiratornom centru, u ovom četvrtom valu radi se o izuzetno teškim kliničkim oblicima i ono što nas najviše zabrinjava je činjenica da je relativno veći broj pacijenata koji su mlađe životne dobi, te da do razvoja tekog kliničkog oblika dolazi relativno brzo. Dakle, već nekoliko dana od pojave prvih simptoma bolesti.

Naučiti živjeti s virusom

Najmlađi pacijent koji je trenutno smješet u respiratornom centru je 26-godišnjakkoji ima teži klinički oblik bolesti i posljednja tri dana je na oksigenoterapiji sa visokim protokom kisika.

Dr. Smajić je napomenula da su u posljednjih 15 dana imali hospitalizirane i dvije trudnice. Jedna od njih je porođena u respiratornom centru i prije dva dana je otpuštena na kućno liječenje. Na hospitalizaciji je trenutno jedna porodilja, koja je također došla kao trudnica i u njenom slučaju se radi o težem obliku bolesti.

Dodala je da ponašanje građana jeste malo ležernije.

- Mislim da mjere koje su trenutno na snazi nisu pretjerano restriktivne. Lično ne vidim da se te mjere u nekom visokom procentu poštuju. Ono što nam je predloženo, bar se toga moramo pridržavati. Razumijem da život teče dalje, ali mi se moramo naučiti živjeti s ovim dok ne budemo imali dovoljan procenat procijepljenosti i ne dođemo do etape kada ćemo ići nekom silaznom putanjom – zaključila je naša sagovornica, te naglasila da s virusom moramo naučiti živjeti, a da bi to postigli moramopoštovati ono što nam struka predlaže.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.