open-navfaktor-logo
search
Traže reakciju nadležnih
Društvo novinara BiH osudilo hapšenje Nidžare Ahmetašević
Upravni odbor (UO) Društva novinara Bosne i Hercegovine osudio je hapšenje novinarke i aktivistice Nidžare Ahmetašević.
07.03.2021. u 16:39
get url
text

- Smatramo posebno nedopustivim ponašanje i komentare koje su joj prilikom hapšenja uputili policijski službenici u Sarajevu - navodi UO Društva novinara BiH u saopćenju za javnost.

Istovremeno, smatraju da "MUP Kantona Sarajevo treba postupati u skladu sa zakonom ukoliko je u ovom slučaju učinjen neki prekršaj, ali i ističu da se "ovakav odnos prema bilo kojem novinaru ili uopće građanima od policijskih službenika nikako ne može tolerisati i opravdati".

- Tražimo od nadležnih pravosudnih i policijskih institucija da što hitnije provedu istragu, da preispitaju opravdanost lišavanja slobode novinarke Ahmetašević te neprimjereno ponašanje policijskih službenika u ovom slučaju - navodi se u saopćenju.

Društvo novinara BiH još jednom podsjeća na Smjernice za policiju u ophođenju s medijima Misije OSCE-a u BiH, u kojim se jasno naglašava da novinari imaju pravo da fotografišu, snimaju, prave bilješke, promatraju, rade intervjue i/ili prave izvještaje, a da pri tome ne moraju tražiti dozvolu od vlasti ili policije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.