Napadi na novinare

Društvo novinara BiH podržalo protest banjalučkih kolega zbog slučaja Kovačević

Objavljeno: 06.11.2018. u 10:30

Društvo novinara BiH dalo je punu podršku kolegama, koje su se okupile danas u Banjoj Luci, kako bi još jednom izrazile podršku novinaru BNTV Vladimiru Kovačeviću

Nedopustivo je da slučaj napada na kolegu Kovačevića nije riješen ni nakon dva mjeseca

Kovačević je 26. augusta bio žrtva brutalnog napada metalnim palicama u Banjoj Luci

- Smatramo nedopustivim da slučaj napada na kolegu Kovačevića nije riješen ni dva mjeseca od napada koji se dogodio nakon što je obavio radni zadatak na protestima "Pravda za Davida" – navedeno je u pismu podrške banjalučkim kolegama.

Iz Društva novinara su ukazali da nerješavanje ovog, jednog u nizu slučajeva napada na novinare u BiH, ne samo da još jednom dovodi u pitanje kredibilitet institucija za provođenje zakona u RS-u i BiH u cjelini, već izaziva opravdanju sumnju da li ove institucije zaista žele riješiti slučaj koji se zbog svoje brutalnosti može okarakterizirati i kao pokušaj ubistva.

Podsjećaju da je Društvo novinara upravo podržalo globalnu akciju Međunarodne federacije novinara (IFJ)  za okončanje nekažnjivosti za zločine protiv novinara. Kampanja ima za cilj da vlade postanu odgovorne za evidenciju u borbi protiv nekažnjivosti i da osude sva krivična djela nad novinarima koja ostaju nekažnjena.

U Banjoj Luci danas je održano protestno okupljanje novinara, jer su prošla dva mjeseca, a još nije otkriven motiv i nalogodavci napada na novinara BN televizije Vladimira Kovačevića.

Protestno okupljanje inicirao je banjalučki Klub novinara.

Vladimir Kovačević je fizički napadnut u Banjoj Luci 26. augusta. Pretučen u banjalučkom naselju Obilićevo, ispred zgrade u kojoj stanuje.

Iz policije RS-a su ranije saopćili da će biti raspisana potjernica za Nedeljkom Dukićem (27) iz Kneževa zbog sumnje da je zajedno s bokserom Markom Čolićem (31) učestvovao u pokušaju ubistva Kovačevića.

Zbog istrage koja je u toku, kako su naveli, ne mogu iznositi više detalja.

Izvor:   Fena

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije