Ponedjeljak, 21.06.2021.
FOTO: AA

Druženje i hobi prerasli u ozbiljan posao: Žene Glamoča zarađuju izrađujući nakit i slike

Aktiv Žena Medžlisa Islamske zajednice Glamoč bavi se izradom slika na aluminijskoj foliji, izradi nakita, kao i ukrašavanje predmeta od drveta i stakla tehnikom dekupaža, a u planu su im izrada sapuna od eteričnih biljaka, uvođenje ebru tehnike, proširenje rada na heklanju, ali i uspostava aktivnosti na šivanju

Izrada slika na aluminijskoj foliji, nakita, kao i ukrašavanje predmeta od drveta i stakla tehnikom dekupaža s ciljem druženja iz hobija za veoma kratko vrijeme, Aktiv žena Medžlisa Islamske zajednice Glamoč učinio je prepoznatljivim. 

Da je tako svjedoči da već izvjesno vrijeme imaju narudžbe za svoje radove, te da im je to omogućilo i da poboljšaju kućni budžet. A, radovi su brojni i javnosti će biti u većem obimu predstavljeni na izložbi u julu, u okviru manifestacije "Glamočko ljeto".

Dominiraju glamočki i bosanskohercegovački motivi 

Elmaza Dragolovčanin, koordinatorica Aktiva žena Medžlisa Islamske zajednice Glamoč, kaže u razgovoru za Anadolu Agency (AA) kako kao takav oblik organizovanja djeluje tri godine.

-Mi se bavimo raznim aktivnostima. Imamo edukativni dio aktivnosti. To nam je na prvom mjestu. Bavimo se još nekim aktivnostima. Tako imamo kulturno-zabavne programe, obilježavamo sve naše istorijske datume vezano za državu Bosnu i Hercegovinu. Radimo i sa djecom, a radimo i neke humanitarne akcije. No, najviše smo se posvetile ovom nekom umjetničkom dijelu. Izrađujemo levhe na aluminijskoj foliji. Zaista smo se tome možda i najviše posvetili. I to nam nekako najbolje ide - kaže Dragolovčanin. 

Ističe da rade razne motive, i to prvenstveno svoje, glamočke, ali da su veoma zastupljeni i bosanskohercegovački motivi. Rade, kaže, i neke slike sa motivima cvijeća.

-Izrađujemo također nakit od raznih perli, metalnih dodataka, tespihe. Heklamo. Radimo jednu vrstu posebnog heklanja. To je poentlas. Tako se zove taj način heklanja i vezenja. Radili smo i srebreničke cvjetove. Pletemo razne vrste odjevnih predmeta. Radimo i takozvanu dekupaž tehniku na drvetu i na staklu. Uglavnom, družimo se. To je i edukativno i korisno u drugom smislu. Naše žene nemaju baš toliko prilika da se druže vani, da budu skupa, da se obilaze. Ovo nam je dobra prilika da se okupimo na jednom mjestu, da razmjenjujemo mišljenja, da se družimo, da usput nešto korisno i naučimo. Boga mi, žene su ovdje dosta toga i naučile - ističe Dragolovčanin.

Dosta žena je odlučilo i privatno da se bavi ovim poslovima i tako usput nešto i zarade. 

-Naša članica Mirela Ledenko je fino počela da se bavi radom na aluminijskoj foliji. Ona, hvala Bogu, nešto sebi i zaradi. Još jedna članica koja radi dekupaž tehniku također. Ima i ona nekih lijepih narudžbi. Ja izrađujem nakit. Svaka od nas je pronašla nešto za sebe i radimo - cijeni Dragolovčanin. 

Naglašava da je to posebno važno za žene koje su uglavnom nezaposlene, te dolaze iz raznih socijalnih kategorija stanovništva.

-Ovo im stvarno dobro dođe da malo svoj budžet poprave. Jer, ovdje su naše žene Bošnjakinje, nezaposlene i nije baš lako kada živite u jednoj sredini gdje nemate baš neku egzistenciju i dobra primanja. Onda sve ovo dobro dođe da se taj kućni budžet malo i unaprijedi - smatra Dragolovčanin. 

Aktiv žena Medžlisa Islamske zajednice Glamoč razmišlja i o unapređenju svojih aktivnosti uvođenjem nekih novih tehnika rada. 

-Nedavno smo imali jednu radionicu ebru tehnike. Neke su se žene pronašle i u tome, pa vidjet ćemo kasnije hoće li se nešto iz toga izroditi. Imamo u planu proizvodnju nekih ekoloških sapuna, od eteričnih biljaka. Vidjet ćemo hoće li se i to ostvariti. Sve su to neki naši planovi i naše želje. Naravno, u životu su želje jedno, a mogućnosti su drugo. Ali, eto nadamo se, Bog dragi će nam i tu biti od pomoći kao i do sada - navodi Dragolovčanin. 

Ističe kako su imali već nekoliko puta izložbu na Festivalu "Glamočko ljeto" koji se održava svake godine u ljeto u Glamoču.

-I ove godine planiramo u sedmom mjesecu predstaviti radove. Imat ćemo otvorenje poslovno-edukativnog centra u Glamoču gdje ćemo napraviti izložbu. Također ćemo onda opet imati na tom Festivalu 'Glamočko ljeto' prezentaciju tako da imamo nekoliko prilika gdje možemo izložiti naše radove, gdje budu lijepo zapaženi. Čak nešto i unovčimo - poručuje Dragolovčanin.

Izložbe i predstavljanje na festivalu

Arif Kovačević, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Glamoč, kaže kako Aktiv žena uvijek može računati na podršku.

-Medžlis Islamske zajednice Glamoč prvodi čitav niz raznih aktivnosti od kojih su se kao posebno interesantne pokazale art hobi radionice koje se realizuju u sklopu Aktiva žena Medžlisa Islamske zajednice Glamoč. Naravno, u realizaciji tih aktivnosti koristimo priliku da uvežemo i saradnju drugih organizacija. U konkretnim aktivnostima na saradnju sa Bošnjačkom zajednicom kulture 'Preporod' Glamoč. Tako da se ovi projekti Aktiva žena realizuju u saradnji Medžlisa Islamske zajednice Glamoč i Bošnjačke zajednice kulture 'Preporod' Glamoč. Ono što je važno jeste da se na ovaj način omogućilo ženama da imaju priliku da nađu sebi oduška, da dođu do izražaja, da ispolje i pokažu tu svoju umjetničku stranu koju do sada nisu imale priliku da iskažu. Ujedno su to veoma kvalitetna druženja. Njima je to i prilika za neka putovanja, obzirom da nakon određenog vremena bude i organizovano neko putovanje, izlet i slično - naglašava Kovačević. 

Cijeni stoga da su to možda i neke od najkvalitetnijih aktivnosti koje su proveli i koje u narednom periodu planiraju unapređivati.

-Posebno ćemo iskoristiti priliku da u toku ovogodišnjeg Festivala 'Glamočko ljeto', Aktiv žena Medžlisa Islamske zajednice Glamoč uradi svoju prvu samostalnu izložbu. Oni su to do sada radili na jedan skromniji način. Ove godine obzirom da mi privodimo kraju radove na objektu Poslovno-edukativnog centra u Glamoču, te da unutar tog objekta imamo uslove za jednu takvu izložbu to ćemo i organizirati. Tako da će ove godine imati priliku da na jedan pravi, kvalitetan način se predstave našoj publici u Glamoču, ali i šire, u BiH - stava je Kovačević. 

Kada se govori o aktivnostima koje provodi Medžlis Islamske zajednice Glamoč, on je u prvom planu edukativnog karaktera.

-Nikada one nemaju tu neku, da tako kažemo, finansijsku želju ili želju za ostvarenjem neke finansijske koristi. One su u prvom redu edukativne. Ali, ono što se pokazalo da kroz razne treninge kroz koje su prolazile žene i djevojke koje pohađaju ove sekcije jeste to da su one stekle određena znanja da i samostalno mogu da postignu određene rezultate. To im omogućava da i one same sebi stvore određeno tržište kroz proizvodnju onoga što je dosta interesantno, a to su nakit i radovi na aluminijskoj foliji. Svakako da je naša želja da ukoliko ovi naši projekti, kao što je projekat Poslovno-edukativnog centra zažive u punom smislu imaju i tu jednu ponudu onoga što mi radimo i što rade članice Aktiva žena Medžlisa Islamske zajednice Glamoč - poručio je Kovačević. 

Druženje i zarada 

Mirelu Ledenko, članicu Aktiva žena Medžlisa Islamske zajednice Glamoč, zatekli smo tokom rada na slici na aluminijskoj foliji.

-Imali smo prošle godine priliku da su nas naše koleginice iz Livna pozvale da učestvujemo na jednoj radionici. Nas tri iz Aktiva žena Medžlisa Islamske zajednice Glamoč smo otišle tamo, bile na radionici i naučile taj rad na aluminijskoj foliji. Ja sam od svih najviše se posevetila tom radu, zavolila ga i radim ga i privatno. Radimo sve. Mogu se vidjeti naši radovi. Najviše sada radimo naše motive iz Glamoča, a i ostale levhe i bosanskohercegovačke motive - kaže Mirela. 

Najvažnije je, veli, imati volju i želju da se radi. A, rezultati, kaže Mirela, sami po sebi slijede. U vrijeme posjete ekipe AA, Mirela je radila na slici džamije.

-Nije teško. Ko hoće i voli da radi, ko želi da se posveti tome, onda nije. Treba puno truda. Neke slike zahtijevaju više detalja, neke manje. Uglavnom ima rada na njima. Posebno kada ima više detalja. Onda ima i više rada. Nikada ne radimo u kontinuitetu, nekada duže, nekada kraće. Zavisi od toga kada se družimo. Ali, za ovu sliku koju trenutno radim treba malo duže vremena. Ima više detalja i njoj se treba posvetiti duže vrijeme - navodi Mirela. 

I sama kaže, i njoj je, ali tako i drugim ženama u Glamoču, aktivnost kroz Aktiv žena donio višestruku korist. 

-Znači nam ovo puno. Prvenstveno nešto korisno uradimo, a ujedno i družimo se. To nam je jedinstvena prilika i da se sastanemo. Pošto imamo manje u Glamoču i tih društvenih aktivnosti ovo nam puno znači - poručila je Mirela. 

Amela Saltaga, članica Aktiva žena Medžlisa Islamske zajednice Glamoč, u vrijeme posjete ekipe AA izrađivala je tespih.

-Radimo nizanje tespiha, od češkog kristala. Radili smo i srebreničke cvjetove koje smo lijepili. Kupe se osnove za izradu i kasnije se sve spaja u jedan prelijepi broš koji je u obliku srebreničkog cvijeta. Naravno, naše članice i heklaju srebreničke cvjetove. Ali, i ovako za neke koji žele da promijene, da nije samo heklani, mogu nositi i kao broš u obliku srebreničkog cvijeta. Naravno da sve ovo mnogo znači, bez obzira na to koliko godina imate. Ovu su kao neke hobi radionice. I to je sjajno za sve uzraste, za sve kategorije. Tako da što se toga tiče puno znači - ističe Saltaga.

Ono što su, kaže, planirali u dogledno vrijeme jeste raditi zlatovez. Slični motivi će, navodi, biti zastupljeni, kao što i rade na alumnijskoj foliji, samo što je drugačiji način izrade.

-U ovom slučaju, veze se motiv. To imamo u planu za narednu godinu. Da vidimo šta će nam i kako ići sa tim. Obično koristimo glamočke motive. To nam je na prvom mjestu. Bit će i vjerski, a naravno, i bosanskohercegovački motivi, koji su uvijek na našem repertoaru, tako da će sigurno naći svoje mjesto i kada je u pitanju zlatovez - kaže Saltaga.

Aktiv žena Medžlisa Islamske zajednice Glamoč u planu ima i nabavku mašina, tako da će pokrenuti i proces šivanja. 

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh