open-navfaktor-logo
search
Nova varijanta
Države se zatvaraju zbog omikrona, oglasio se WHO
Brojne vlade brzo su reagirale na pojavu nove varijante koronavirusa s velikim brojem mutacija kako bi spriječile masovnije širenje zaraze, javlja AFP i dodaje da je Australija već zabilježila prve slučajeve južnoafričke varijante te da je Izrael zatvorio granice za strane državljane.
29.11.2021. u 08:00
get url
text
WHO

Varijanta poznata kao omikron dovela je u sumnju globalne napore u borbi protiv pandemije jer postoji bojazan da je B.1.1.529 vrlo zarazan, zbog čega mnoge zemlje ponovo uvode mjere za koje su mislile da su stvar prošlosti.

Ta nova varijanta ima najmanje 10 mutacija, za razliku od bete koja ima tri ili delte s dvije mutacije. Delta je, međutim, jako ugrozila globalni oporavak i milione ljudi ponovo strpala pod mjere zatvaranja.

Naučnici sada sada vode utrku s vremenom, pokušavajući utvrditi zaobilazi li južnoafrička varijanta postojeće vakcine.

Oglasila se i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvavši u nedjelju države da ostave granice otvorenim, iako su mnoge ukinule letove prema zemljama juga Afrike zbog širenja omikrona.

- WHO stoji uz afričke zemlje i poziva da granice ostanu otvorene - stoji u saopćenju koje je objavila organizacija.

Poziva države da odaberu naučni pristup temeljen na procjeni rizika.

- Ključno je da zemlje koje su transparentne u objavi podataka dobiju podršku, to je jedini način na koji ćemo osigurati da na vrijeme dobijemo važne podatke - navodi WHO.

Mjere ukidanja letova pogađaju ekonomiju i turizam i mogle bi odvratiti neke druge države od namjere da obznane otkriće nove varijante virusa u strahu od sankcija s kakvim se sada suočila Južna Afrika, navode južnoafričke vlasti.

Omikron je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) klasificirala kao zabrinjavajuću varijantu. Evropski centar za kontrolu bolesti izrazio je ozbiljnu zabrinutost da bi nova varijanta mogla znatno smanjiti učinkovitost dostupnih vakcina i povećati rizik od ponovne infekcije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.