open-navfaktor-logo
search
Godinama ih pravi
Dubrovački umjetnik u Mostaru od otpada izrađuje skulpturu parobroda
Dubrovački umjetnik Igor Hajdarhodžić u Muzičkom centru Pavarotti u Mostaru izrađuje skulpturu parobroda koji će biti jedan od eksponata na izložbi pod nazivom 'Mostar sanja more'.
23.09.2021. u 14:44
get url
text

Umjetnik kaže kako je to zapravo priča o parobrodima s početka 20. stoljeća kada se dogodio taj ogroman napredak, kada se s jedara prešlo na parobrode te da ih on nekako vraća iz tog historijskog konteksta u današnje vrijeme.

Ističe kako nikada ne zna koliko mu je vremena potrebno za jedan brod jer za nekoliko dana se sklopi ono što se danima i danima traži.

- Stalno radim na istom, a to je da pravim brodove od raznih materijala, od gline, drveta i metala. Oni su uvijek drugačiji, koliko je drugačiji otpad ili smeće koje naokolo nalazim, i pravim te skulpture godinama - kazao je Hajdarhodžić u razgovoru za Fenu.

Napominje kako saradnjom s ljudima lakše dolazi do onoga što mu je potrebno za rad.

- Sarađujem s ljudima i direktno sam uvijek na otpadu i gledam svježe materijale koji mi mogu biti korisni. Godinama sarađujem i s romskom zajednicom koja ima dostupne mnoge materijale koji meni trebaju tako da sam s te strane zapravo pokriven i onda posao ide dosta brzo – kazao je dubrovački umjetnik.

Za parobrod na kojem trenutno radi prikupio je sve predmete koje je mogao naći u Mostaru. Težak je negdje oko 200 kilograma a njegova veličina će biti preko tri metra. 

Hajdarhodžić kaže kako koristi razne predmete tako da i njegove skulpture počinju ličiti na to vrijeme iz kojeg je zapravo i materijal.

- Ima tu šivaćih mašina, peći i svih onih nekih memorabilija iz našeg vremena koje će ljudi vrlo lako prepoznati kao predmete iz svakodnevne upotrebe. Ja ih stavljam u neke druge kontekste, okrećem na neke druge načine. I na taj način, budući da vjerovatno imam višegodišnje iskustvo, ne želim da to bude neka umjetnost, neka to drugi nazivaju čime hoće, ja se zabavljam i radim svoje igračke za odrasle - naglasio je Hajdarhodžić.

Imao je zanimljivu poruku i za građane, kazavši kako sve zapravo može biti brod.

- Poruku svim građanima, bilo Bosne i Hercegovine, Hrvatske ili bilo koje od zemalja je da, zapravo, koncentracija na ono što je otpad od naše civilizacije može biti i u ovom smjeru. Znači, stvari se mogu okrenuti drugačije i sve može biti brod - naglasio je. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.