Đukanović, koji boravi u Istanbulu, prokomentarisao je otkazivanje posjete ruskog ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova Srbiji, koja je uslijedila nakon što su Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Bugarska zatvorile zračni prostor za Lavrovov avion.

Na pitanje novinara - da li, zbog donošenja odluke o zatvaranju zračnog prostora za Lavrovov avion, očekuje neki čin neprijateljstva ili osvete od strane Rusije - Đukanović je odgovorio:

- Vi svakako znate da je Rusija već Crnu Goru stavila na spisak neprijateljskih zemalja.

Kazao je kako je to dosta radikalan historijski obrt, podsjećajući da su njegova zemlja i Rusija prije koju godinu proslavile tri stoljeća međudržavnih odnosa.

- Crna Gora ne preduzima nikakve rusofobske politike niti se kod nas promijenilo poštovanje koje imamo prema Rusiji, prema ruskom narodu i prema tradiciji naših međusobnih odnosa. Ono što mi osuđujemo to je politika agresije - rekao je Đukanović.

Dodao je kako su mjere koje preduzimaju u funkciji odgovora na agresiju i u potpunosti 100-postotno usaglašene s vanjskom i sigurnosnom politikom EU-a.

- Ovaj pokušaj ministra Lavrova da dobije saglasnost zemalja koje su članice NATO-a i koje su 100-postotno usaglasile svoju spoljnu politiku s EU-om, da dobije dozvolu za prelet preko naših teritorija je obična politizacija i pokušaj stvaranja privida o nekoj rusofobskoj atmosferi u današnjoj Evropi. Siguran sam da je ministar Lavrov, ako je zaista ozbiljno razmišljao o tome da posjeti Srbiju, znao kakav će biti odgovor zemalja koje se nalaze na zračnom putu između Moskve i Srbije - zaključio je Đukanović.