open-navfaktor-logo
search
Iz sudnice
Đulalić o (ne)nabavci respiratora: U Kini je bila "ludnica", radile i obavještajne službe
Nakon Sebije Izetbegović, generalne direktorice KCUS-a kao drugi svjedok u predmetu Respiratori jutros je svjedočio Denis Đulalić, vlasnik kompanije "Cubicus", posredstvom koje je Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) bezuspješno pokušao nabaviti respiratore.
24.03.2021. u 16:16
get url
text

Predsjedavajuću Sudskog vijeća, sutkinju Džemilu Begović je zanimalo o čemu će on svjedočiti, na što joj je tužilac Mirza Hukeljić kazao da će on svjedočiti o načinu na koji je provođena ta nabavka.

- Nije mi jasno šta će svjedočiti ovaj svjedok. Ovdje se ne sudi Kliničkom centru niti prethodnoj svjedokinji - kazala je sutkinja, te upitala tužioce da li im je namjera diskreditacija prethodnog svjedoka, što su oni negirali.

VEZANI TEKST - Izetbegović: Respiratori od FUCZ-a su u pogonu; drugi su nam prodati "ispred nosa"; mogu li sad ići na posao?

Đulalić je ispričao kako je sredinom marta proslijedio ponude za respiratore i medicinsku opremu na brojne adrese zdravstvenih ustanova nakon što su ga partneri iz Slovenije pitali da li je nešto potrebno.

On je rekao da je prvo razgovarao sa Izetbegović, koja ga je pitala da li je ponuda ozbiljna i koliki je rok isporuke, a potom je bio u kontaktu sa stručnjacima iz KCUS-a.

Prema Đulaliću, u to vrijeme stvari su se brzo mijenjale kako po pitanju cijene, tako i po pitanju vrste respiratora, te nije mogao garantovati za ponudu duže od 12 sati. Kazao je da su zemlje "upregnule" obavještajne aparate i da je u Kini bila "ludnica".

VEZANI TEKST - Vidović: Nije isto nabavljati nešto u "mirnodopskom" i u stanju nesreće

Rekao je da su potpisali ugovor sa KCUS-om, koji je uplatio novac, a da je rok za isporuku bio deset dana. Međutim, kako je kazao, šesti li sedmi dan dobavljač ih je obavijestio o zatvaranju granica i problemima s logistikom. Đulalić je odlučio da raskine ugovor jer, kako je rekao, nije želio da rizikuje pošto je bilo predviđeno plaćanje penala, koji bi iznosili 30.000 KM za svaki dan kašnjenja po ugovoru vrijednom tri miliona.

Svjedok je kazao da je kontaktirao sa FUCZ-om u vezi sa nabavkom testova. Napomenuo je da je njegova firma bila angažovala veletrgovca medicinske opreme.

Hodžićevoj braniteljici Mirni Avdibegović potvrdio je da je za nabavku opreme obračunavao maržu, mada se nije želio izjasniti koliko.

Nastavak suđenja je 2. aprila.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.