open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Duvnjak: Nema blokade Doma naroda, tokom sedmice očekujemo održavanje Kolegija
Očekujem da predsjedavajući Tomislav Martinović, zakaže sjednicu kolegija na kojoj ćemo utvrditi termin i dnevni red nove sjednice, odnosno, prve jesenje nakon ljetne pauze, rekao je Jasmin Duvnjak
18.09.2019. u 08:34
get url
text
Dom naroda FBiH

Tokom ove sedmice trebalo bi da se održi Kolegij Doma naroda Parlamenta FBiH, na kojem će se utvrditi datum prve jesenje sjednice, rekao je za Faktor Jasmin Duvnjak, šef Kluba Bošnjaka u Domu naroda. Kaže da se dosadašnje neodržavanje sjednica ne može okarakterisati kao blokada rada ovog doma.

- Jednostavno bio je kolektivni godišnji odmor u augustu i za delegate i za zajedničke službe i sada treba prionuti na posao. Mislim da će ove sedmice biti Kolegij Doma naroda Parlamenta FBiH. Očekujem da predsjedavajući Tomislav Martinović, zakaže sjednicu Kolegija na kojoj ćemo utvrditi termin i dnevni red nove sjednice, odnosno, prve jesenje nakon ljetne pauze. Iskreno se nadam da će ta sjednica biti u ovom mjesecu - govori nam Duvnjak.

Upitali smo da li bi se na sjednici mogao naći i Prijedlog zakona o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja.

- Ne znam sada da li će biti na prvom zasjedanju poslije ljetne pauze, ali u svakom slučaju u najskorije vrijeme bi trebalo da takav jedan akt bude na našoj sjednici. Radi se o oblasti važnoj za sve, jer taj zakon bi trebalo da poboljša funkcionalnost boračkih udruženja, reprezentativnost, jer će postojati jasnija pravila kod njihovog formiranja. A tu je svakako i utrošak finansijskih sredstava na udruženja čiji broj u ovom trenutku nije mali - rekao nam je Duvnjak.

S obzirom da je Zastupnički dom Parlamenta FBiH u ovom mjesecu održao dvije sjednice i planira još dvije do kraja septembra, Duvnjaka smo upitali zašto se kasni sa sjednicama Doma naroda?

- Pa nema tu nekog kašnjenja. Posljednju sjednicu smo održali u julu, u augustu je bio kolektivni godišnji odmor. Vidite ima onih koji smatraju da bi sjednica trebalo da bude jednom mjesečno, ili u mjesec i po dana, a ako bi mene neko pitao, ja bih volio da sjednica bude dva puta mjesečno. U ovom trenutku mogu reći da nema problema u funkcioniranju Doma naroda. Nema blokade. Međutim, ako ove sedmice ne bude kolegija, onda ćemo vidjeti o čemu se radi - rekao nam je Duvnjak.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.