Jedna je privatna

Dvije bh. firme među stotinu najvećih u Jugoistočnoj Evropi

Objavljeno: 09.10.2018. u 21:46

Kompanija Bingo jedina je privatna bh. firma na ovoj listi i nalazi se na 98. poziciji sa ukupnim prihodom od 531,8 milion eura

FOTO: ILUSTRACIJA

Dvije bh. kompanije našle su se na novoj listi najvećih firmi u Jugoistočnoj Evropi (JIE) koju objavljuje ugledna medijsko-analitička kuća SeeNews. U 11. po redu godišnjem izvještaju, koji je objavljen danas, kompanije su rangirane po ukupnim prihodima u 2017. godini.

Elektroprivreda BiH je na 88. mjestu ove liste s prihodima od 590,6 miliona eura. Istu poziciju zauzimala je i prošle godine.

Kompanija Bingo jedina je privatna bh. firma na ovoj listi i nalazi se na 98. poziciji sa ukupnim prihodom od 531,8 milion eura, piše BiznisInfo. 

Bingo je prošle godine prvi put ušao na ovu listu i tada je bio 99., što znači da je napredovao za jednu poziciju u najnovijem izvještaju. Zanimljivo je da je Bingo, kada se računa zarada, na 39. mjestu ove liste najvećih u JIE, sa dobiti od 37 miliona eura.

Inače, ukupni prihodi stotinu najvećih kompanija u JIE dostigao je iznos od 113,7 milijardi eura, 12,5 posto više odnosu na godinu ranije. Čista zarada, odnosno profit, porasla je za 22 posto na 4,9 milijardi eura.

Proizvođač automobila Dacia, koja je u vlasništvu francuskog Renaulta, najveća je kompanija u JIE četvrtu godinu zaredom, a njeni prihodi su porasli za 11,62 posto na 5 milijardi eura. Profit ove rumunske kompanije je porastao na 115,7 miliona eura sa 100,5 miliona.

Veliki napredak širom regiona ostvarile su kompanije koje su izvozno orjentisane, naročito one iz metalske industrije i proizvođači automobila i dijelova za vozila. Naftne i gasne kompanije također su povratile dobar položaj, nakon što su prošle kroz težak period usljed pada cijena nafte na globalnom nivou.

Rumunija ima najviše kompanija na listi – 51. Slijede Slovenija sa 13, Srbija sa 12, Hrvatska sa 11 te Bugarska sa 10. BiH ima dva predstavnika a Makedonija jednog. Ostale zemlje nemaju kompaniju na listi 100 najvećih u regionu.

Prag za ulazak na listu povećan je na 515,5 miliona eura sa 464,7 miliona godinu ranije.

Izvor:   BiznisInfo

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije