open-navfaktor-logo
search
Dobre vijesti
Dvoje prvozaraženih Banjalučana izliječeni, potvrđeni im negativni testovi
U BiH se gasi prvi klaster zaraženih novim virusom korona, potvrdio je danas ministar zdravlja RS-a Alen Šeranić.
18.03.2020. u 15:55
get url
text

Radi se o dvoje Banjalučana, ocu i njegovom 13-godišnjem sinu, kod kojih je prvi put u BIH potvrđeno prisustvo koronavirusa.

- Obje osobe su izliječene i potvrđeni su im negativni testovi – kazao je danas Šeranić.

On je istakao da se trenutno najviše radi na gašenju trećeg klastera koji se pojavio u Banjoj Luci, a koji je imao najviše društvenih kontakata.

Trenutno je u RS-u 7.135 osoba u zdravstenom nadzoru, u UKC RS-a je 13 osoba, tri se liječe od koronavirusa, a 10 ih je u izolaciji. Do sada je 55 osoba izašlo iz bolničke izolacije.

- Nije bilo starijih od 65 godina, a radilo se uglavnom o mlađima ili srednje životne dobe, simptomi su im bili blagi do umjereni. To je važno sa aspekta da zaštitmo starije osobe koje su, prema svim podacima, posebno iz Italije, najugroženije  - rekao je Šeranić.

On je danas još jendom potvrdio da je ministar u Vladi RS-a Zlatan Klokić pozitivan na koronavirus, te da je i sam ministar Šeranić testiran.

- Naš konakt je bio niskorizičan, ali zbog ozbiljnosti situacije procijenili smo da bi bilo korisno da uradimo to testiranje, i nalaz je bio negativan. To je odgovorno, prije svega i zbog mene koji sam imao dosta kontakata i sa zdravstvenim radnicima – rekao je Šeranić.

On je podvukao da je do sada urađeno oko tristo testova u RS-u, te svako kod koga bude potrebno bit će testiran, a da je tu prije svega važna procjena bliskosti kontakta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.