open-navfaktor-logo
search
MUP ZDK
Dvojica uhapšenih: Pogledajte šta je policija pronašla u pretresima u Zenici
Policija u Zenici prethodnih je dana obavila pretrese na dvije lokacije, te pronašla i oduzela veću količinu narkotika, kao i plinskih pištolja prepravljenih u vatreno oružje. Dvije osobe su uhapšene i ispitina u svojstvu osumnjičenih, saopćio je MUP Zeničko-dobojskog kantona. 
17.09.2021. u 12:21
get url
text

Kako se navodi u saopćenju, pripadnici Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I u Zenici su, poduzimajući mjere i radnje na preveniranju posjedovanja i neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, kao i otkrivanju i procesuiranju osoba koje se dovode u vezu sa zloupotrebom opojnih droga, došli do određenih operativnih saznanja o nezakonitim aktivnostima D. E, rođenog 1975. godine, iz Zenice. On se dovodi u vezu sa zloupotrebom opojnih droga.

U skladu sa prikupljenim informacijama, a na osnovu naredbe Općinskog suda u Zenici, u utorak je izvršen pretres kuće, dvorišta i pomoćnih objekata koje koristi u ulici Čelići, Grad Zenica.

U pretresu je pronađeno:

- 621 gram praškaste materije, upakovane i pripremljene za uličnu prodaju, koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu amfetamin (speed),
- 520 grama biljne materije, koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu marihuanu,
- pištolj sa pripadajućim okvirom i 2 metka,
- digitalna vaga za precizna mjerenja i
- dvije stabljike, visine oko 190 cm, koje svojim izgledom asociraju na indijsku konoplju.

{$galerijaFotografija}

- Sporna materija i oružje je fotografisano, izuzeto i bit će predmet potrebnih vještačenja, te će biti korišteno kao dokazni materijal u daljnjem postupku, dok je D. E. lišen slobode i zadržan u službenim prostorijama Policijske uprave I u Zenici, gdje je nad njim zavedena kriminalistička obrada i gdje je ispitan u svojstvu osumnjičenog na okolnosti izvršenja krivičnih djela za koja se tereti - navode iz MUP-a ZDK.

Također, dodaje se u saopćenju iz policije, koordiniranim radom i razmjenom obavještajnih podataka i saznanja sa drugim policijskim agencijama u Bosni i Hercegovini a u okviru međunarodne operativne akcije "JAD South East Europe 2021", u srijedu je po naredbi Općinskog suda u Zenici, izvršen pretres kuće i pomoćnih objekata u Zenici, u ulici Verostin put, a koje koriste Š. E., rođen 1984. godine, i Š. D., rođen 1979. godine, oba iz Zenice.

U pretresu je pronađeno:

- 87 grama biljne materije, koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu marihuanu,
- devet preravljenih plinskih pištolja, sa pripadajućim okvirovima,
- 70 metaka,
- digitalna vaga za precizna mjerenja,
-  veća količina dijelova vatrenog oružja-pištolja,
- dva boksera.

- Sporna materija i oružje je fotografisano, izuzeto i bit će predmet potrebnih vještačenja, te će biti korišteno kao dokazni materijal u daljnjem postupku, dok je Š. D. lišen slobode i zadržan u službenim prostorijama Policijske uprave I u Zenici, gdje je nad njim zavedena kriminalistička obrada i gdje je ispitan u svojstvu osumnjičenog na okolnosti izvršenja krivičnih djela za koja se tereti. Izvršenim pretresom su potvrđena operativna saznanja policijskih službenika, prikupljena u akciji, da navedene osobe neovlašteno nabavljaju plinske pištolje i vrše prepravke na istim, u smislu mijenjanja cijevi i drugi dijelova, prepravljajući ih na taj način u
vatreno oružje, te tako modifikovane pištolje prodaju drugim osobama - naveli su iz MUP-a ZDK.

Ove aktivnosti su rezultat pojačanog operativnog rada službenika Policijske uprave I u Zenici ali i kvalitetne saradnje i koordiniranog postupanja u okviru  međunarodne policijske akcije, zaključuje se u saopćenju.

pretres 6 zenica.png
1 od 13
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.