Poručio je da je ova godina bila značajna za vraćanje interesa svjetske javnosti za genocid u Srebrenici, posebno u svjetlu Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici – 11. jula.

- Činjenica da je više od 40 svjetskih državnika učestvovalo na komemoraciji pokazala je da ne prestaje interes svijeta za najveći zločin na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata. Poruke koje su lideri poslali 11. jula iz Srebrenice, prvenstveno osuda glorificranja ratnih zločinaca i negiranja genocida, imaju svoje duboke implikacije za budućnost Bosne i Hercegovine koja mora biti temeljena na istini i pravdi - napomenuo je Džaferović.

- Genocid u Srebrenici je jedan od najbolje dokumentiranih zločina u historiji, zahvaljujući radu Haškog tribunala. Narativ koji je utemeljen na činjenicama iz presuda međunarodnih sudova uvijek će biti iznad svih pokušaja uspostave anticivilizacijskih narativa. Zato činjenice iz haških presuda trebamo neprestano izučavati i ponavljati. Memorijalni centar, kao državna institucija, ima najvažniju ulogu u ovom procesu. Koristim ovu priliku i da odam priznanje Majkama Srebrenice, koje imaju najveću zaslugu u borbi za istinu i pravdu - dodao je Džaferović.

Džaferović je pokrovitelj izrade monografije "Sjećanje na genocid u Srebrenici: Poruka civilizacije" koja je na 80 stranica dala širi uvid u istaknute poruke svjetskih lidera, ali i aktivnosti Memorijalnog centra Srebrenica u 2020. godini na podizanju svijesti o genocidu u Srebrenici. Današnji skup je bio i prilika da se ova monografija predstavi javnosti, saopćio je MC Srebrenica.