open-navfaktor-logo
search
Član Predsjedništva BiH
Džaferović: Do Sudnjeg dana ćemo se sjećati Srebrenice
Tužnu povorku s tabutima devetnaest srebreničkih žrtava ispred Predsjedništva BiH, a koje će 11. jula biti ukopane u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari, ispratio je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.
09.07.2021. u 13:30
get url
text

U obraćanju medijima istakao je da, dok je svijeta i vijeka, do Sudnjeg dana da ćemo se sjećati i odavati poštovanje žrtvama.

- To radi cijeli civilizirani svijet. Svaki put ćemo pozivati one koji to još nisu učinili da konačno krenu putem kojim cijeli civilizirani svijet ide. Ovo je velika bol, velika tuga, porodicama žrtava genocida i žrtvama genocida se mora odavati poštovanje i to treba da radi cijeli svijet. Žao mi je što u BiH danas još nismo na tom nivou, mislim na političke, kulturne, vjerske, i intelektualne elite srpskog naroda iz Republike Srpske i mislim na iste te elite srpskog naroda iz Republike Srbije. Vrlo je važna stvar da je region zapadnog Balkana krenuo ovim putem. Vrlo je važna ova rezolucija koju je usvojila Skupština Crne Gore i koju je usvojila Skupština Kosova. Mislim da je to put kojim svi treba da idemo, da se jednostavno svi suoče sa prošlošću i da onda krenemo naprijed – poručio je Džaferović.

Naglasio je da je to put kojim treba da ide Bosna i Hercegovina, ali i cijeli region.

- Koristim priliku da pozovem pravosudne institucije BiH. Nakon što je Haški tribunal okončao svoj posao kada je u pitanju BiH, da procesuiraju sve one koji su činili zločine, posebno kada je u pitanju genocid u Srebrenici. Ne smije ostati niko nekažnjen ko je na bilo koji način učestvovao u genocidu, najvećem zločinu u Evropi od Drugog svjetskog rata do danas. Također, pozivam sve one koji bilo šta znaju o grobnicama jer više od hiljadu žrtava genocida u Srebrenici nije pronađeno, da pokažu ta mjesta, da te ljude dostojanstveno sahranimo. To bi bila moja poruka danas na ovaj tužni dan, tužni mjesec. U Bosni je, imajući u vidu na ono što se dogodilo 1992-1995. svaki dan tužan, ali ovo je posebno, ovo je genocid – istakao je Džaferović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.