open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo BiH
Džaferović i Komšić glasali za priznavanje Kosova, Ambasada BiH ostaje u Tel Avivu
Jedna redovna i dvije vanredne sjednice Predsjedništva Bosne i Hercegovine upravo su završene. 
17.09.2020. u 13:04
get url
text

Pred državnim vrhom danas su se našla dva pitanja koja su proteklih dana najčešće spominjana u javnosti, a to je inicijativa člana Predsjedništva Milorada Dodika da se Ambasada BiH u Izraelu premjesti u Jerusalem iz Tel Aviva te inicijativa člana Predsjedništva Željka Komšića za priznavanje Republike Kosovo. 

Očekivan rezultat glasanja. Premještanje Ambasade BiH u Jerusalem je odbijeno. Predsjedavajući Šefik Džaferović i Željko Komšić su glasali protiv. Za priznavanje Kosova glasali su Džaferović i Komšić, dok je Dodik bio protiv.

Komšić je u izjavi medijima kazao da Dodik nije prihvatio priznanje Kosova te je pojasnio šta sada slijedi.

- Glasali smo dva naprema jedan za tu odluku. Dodik bio je protiv i to će biti tema narednih sedmica. Za očekivati je da će Dodik tražiti sjednicu NSRS-a. Da će iznositi one teme gdje se povezuje Kosovo i RS. To je rizična priča koja može eskalirati u priču o secesiji i pretpostaljam da svi znate kuda bi to vodilo - izjavio je Komšić.

Po već uobičajenom ponašanju, očekuje se da Dodik u vezi sa Kosovom traži zaštitu vitalnog entitetskog interesa. Međutim, tome prethodi još jedna sjednica predsjedništva gdje će se ponovo odlučivati po istom pitanju.

Predsjedništvo načelno podržava "mini Šengen", ali od Vijeća ministara traže dodatne, detaljne informacije šta ta inicijativa podrazumijeva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.