open-navfaktor-logo
search
Članovi Predsjedništva BiH
Džaferović i Komšić o "non-paperu": Barbarski čin, neće proći; tragično je da se to dešava pod krovom evropske kuće
Šefik Džaferović i Željko Komšić, članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, komentirali su danas "non-paper" koji se navodno pojavio evropskim institucijama u Briselu, a koji su objavili slovenski mediji. O dokumentu, o čijem se autoru nagađa, govori o novom crtanju granica na području bivše Jugoslavije.
15.04.2021. u 11:10
get url
text

VEZANI TEKST - Ovo je dokument o podjeli BiH za kojim traga čitav Balkan, gdje su nove granice

Džaferović je poručio da je "non-paper" o razgradnji BiH barbarski i anticivilizacijski pokušaj. 

- U BiH je izvršen jedini genocid u Evropi nakon Drugog svjetskog rata. Sada bi neki kartografi da odvajaju dijelove BiH u kojima je izvršen genocid i nagrađuju one koje su to uradili. To je anticivilizacijski, to ne može proći. To je barbarski. Neka vode računa o svojim državama i teritorijalnom integritetu svojih država. Institucije će odgovoriti onako u kakvom stanju budu da odgovore. Borit ćemo se protiv tih nasrtaja - rekao je Džaferović.

Mišljenja je da ovo ne radi Evropa, a da će sve one koji stoje iza ovoga označiti kao neprijatelje BiH.

- Ja ne znam odakle su ovi papiri došli, ne bih o tome javno detaljisao. Ja sam vidio da to postoji i to je dovolja signal za uzbunu. Mi ćemo uraditi sve da tu stvar raskrinkamo, a one koji stoje iza ovoga sasvim sigurno ćemo označiti našim neprijateljima. Mišljenja sam da ovo ne radi Evropa, nego radikalni krugovi u Evropi. 

Komšić je ocijenio da je "najveća tragedija što se sve ovo nekako dešava pod krovom te evropske kuće".

- Izgleda da su naši "evropski prijatelji" vrlo brzo zaboravili historijska iskustva i zaboravili su Hitlera. Ovakve ideje pojavljivale su se i ranije, ne u ovakvoj formi, ali su se pojavljivale. Ove stvari nisu od jučer i nisu iznenada. Sve je ovo pripremljeno i Bog zna šta će sve izaći u narednim danima. Taj ekstremni šovinizam, nacionalizam i fašizam koji je preuzeo vlast u pojedinim evropskim zemljama dobio je institucije na raspolaganje. Mi više ne možemo govoriti o nekoj umjerenoj kršćanskoj desnici koju je Evropa zagovarala nakon Drugog svjetskog rata. Sada se suočavamo sa nečim što strašno podsjeća na taj period. Po meni je najveća tragedija da se to dešava pod krovom neke "evropske kuće" - smatra Komšić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.