open-navfaktor-logo
search
Uoči samita
Džaferović-Michel: BiH će se pridružiti Deklaraciji EU-a
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović razgovarao je sa predsjednikom Vijeća Evropske unije Charlesom Michelom.
06.05.2020. u 12:23
get url
text

U telefonskom razgovoru uoči današnjeg samita Evropska unija – Zapadni Balkan, predsjedavajući Džaferović i i predsjednik Michel razmijenili su stavove o evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Vijeća EU-a je kazao da je EU predan da ojača veze sa regijom Zapadnog Balkana, te da je to jedan od ključnih prioriteta u njegovom mandatu.

Michel je naglasio da EU ostaje privržena čvrstoj evropskoj perspektivi za Bosnu i Hercegovinu i ostale države regije.

Predsjedavajući Džaferović je upoznao predsjednika Michela s koracima koje su institucije Bosne i Hercegovine preduzele na ubrzanju evropskog puta i ispunjavanju preporuka iz Mišljenja Evropske komisije.

Izrazio je očekivanje da Bosna i Hercegovina što prije dobije kandidatski status i otpočne pregovore sa EU-om. Predsjedavajući Džaferović je obavijestio predsjednika Michela da će se Bosna i Hercegovina na današnjem samitu pridružiti Deklaraciji EU-a.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Džaferović informisao je predsjednika Vijeća EU-a Michela i o situaciji u BiH u vezi sa pandemijom koronavirusa.

Zahvalio je EU za pakete finansijske pomoći namijenjene za prevladavanje zdravstvene i ekonomske krize, kao i za uvrštavanje Bosne i Hercegovine u sistem javnih nabavki EU, naglasivši da je to najznačajnija podrška koju je naša zemlja dobila.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.