open-navfaktor-logo
search
Počinioca naći i kazniti
Džaferović o skrnavljenju Čičkove smrtovnice: Uznemirujući govor mržnje i propagiranje zla
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović najoštrije je osudio sramotni čin crtanja kukastog krsta na smrtovnici Želimira Altarca Čička na ogradi Jevrejske opštine u Sarajevu, saopćilo je Predsjedništvo BiH.
31.03.2021. u 12:55
get url
text

VEZANI TEKST - Komšić o kukastom križu na Čičkovoj smrtovnici: Policija što prije da otkrije počinioce

- Ovo je uznemirujući govor mržnje i propagiranje zla kakvom ne smije biti mjesta u našem društvu. Pružam punu podršku Jevrejskoj zajednici u BiH i pozivam nadležne policijske organe da što prije otkriju vinovnike ovog sramotnog čina i privedu ih pred lice pravde - naveo je Džaferović.

Brojni zvaničnici iz BiH danas su osudili ovaj gnusni čin nepoznate osobe i pozvali nadležne da što prije otkriju i procesuiraju počinioca.

Glasnogovornik MUP-a KS Mirza Hadžiabdić potvrdio je da je u toku identifikacija i pronalazak osobe koja je nacrtala kukasti križ na smrtovnici.

- Radimo na identifikaciji i pronalasku osobe koja se dovodi u vezu sa izvršenjem krivičnog djela izazivanja međunacionalne, rasne i vjerske mržnje ili netrepeljivosti iz člana 163. Krivičnog zakona Federacije BiH. O svemu je upoznat dežurni tužilac - kazao je Hadžiabdi.

Za ovo krivično djelo zaprijećena je kazna zatvora od jedne do osam godina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.