open-navfaktor-logo
search
Posjeta Albaniji
Džaferović obišao naselje u kojem žive Bošnjaci kao nacionalna manjina
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, koji boravi u službenoj posjeti Albaniji, posjetio je danas Kodžasu i Borake u okrugu Drač, gdje se sastao s Bošnjacima koji u velikom broju žive na tom području, javlja izvještač Fene iz Albanije.
05.10.2020. u 15:01
get url
text

Obišao je gradilište Osnovne škole Borake u općini Shijak u kojoj živi oko 7.000 Bošnjaka, a koja će nositi naziv Admen Sabljić. U pratnji Džaferovića bili su članovi Bosanske zajednice, počasni konzul BiH u Albaniji Fikret Klarić i gradonačelnik Shijaka Elton Arbana.

Izgradnju škole finansirala je Albanija, a dio novca izdvojila je i Bosna i Hercegovina. Nastavu će polagati oko 220 učenika od prvog do devetog razreda na engleskom, albanskom i bosanskom jeziku.

Bošnjaci su dobili status nacionalne manjine u Albaniji 2017. godine i po tome imaju pravo na izučavanje bosanskog jezika u toj školi. U općini Shijak 15 posto stanovništva je iz BiH.

Predsjedavajući Džaferović svečano je uručio ključeve novoizgrađene kuće Ganije Korijenić, koja je srušena u snažnom zemljotresu prošle godine. To je jedna od osam izgrađenih nakon zemljotresa na područja Boraka.

{$galerijaFotografija}

Džaferović je pozvao Bošnjake da poštuju svoju novu domovinu i budu primjereni građani kao i do sada te da čuvaju sjećanje na domovinu svojih predaka. Zahvalio je počasnom konzulu BiH koji ulaže nesebične napore kako bi se sačuvala tradicija.

Fikret Klarić predsjednik je i Udruženja "Zambak" koje je ove godine slavi 25 godina postojanja i bavi se čuvanjem tradicije, kulture i jezika BiH koji dugi niz godina žive na tom području.

Džaferović posjetio Bošnjake u Albaniji - 5. 10. 2020.
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.