open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo BiH
Džaferović pozdravio usvajanje Rezolucije o Srebrenici u Parlamentu Kosova
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović pozdravio je danas usvajanje Rezolucije o osudi genocida u Srebrenici u Parlamentu Kosova.
07.07.2021. u 14:05
get url
text

- Istina o genocidu u Srebrenici utvrđena je presudama Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju i to trebaju poštovati svi u regionu i cijelom svijetu - naglasio je Džaferović u izjavi za Fenu.

Kako je istaknuo, jedino na temelju istine i pravde može se obnavljati povjerenje, graditi zdravi odnosi i jačati mir u ovom dijelu Evrope.

Kosovski parlament izglasao je u Rezoluciju kojom se osuđuje genocid u Srebrenici. Za usvajanje Rezolucije glasalo je 89 zastupnika, niko nije bio protiv niti suzdržan. Prije glasanja o Rezoluciji parlament su napustili zastupnici Srpske liste.

Uoči 26. godišnjice genocida počinjenog nad Bošnjacima u Srebrenici zastupnici Parlamenta Kosova su na prijedlog bošnjačke zajednice koja živi na Kosovu, glasali i usvojili Rezoluciju koja podrazumijeva zabranu negiranja genocida u Srebrenici i predstavlja čin solidarnosti s patnjama Bošnjaka iz BiH.

Usvajanjem Rezolucije Kosovo se pridružilo mnogim demokratskim zemljama i međunarodnim institucijama koje su osudile genocid u Srebrenici i solidarizirale se u smislu osude tog stravičnog zločina počinjenog u srcu Evrope.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.