Tokom sastanka sa ambasadorom Japana razmijenjene su informacije o situaciji u Bosni i Hercegovini i Japanu, koje se odnose na pandemiju korona virusa. Konstatovano je da je pandemija korona virusa globalni svjetski izazov, na koji se može odgovoriti isključivo zajedničkim djelovanjem i solidarnošću.

Zajednički je ocijenjeno da su vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini preduzele odlučne i odgovarajuće mjere na prevenciji širenja korona virusa.

Razgovarano je i o mogućnostima pomoći Bosni i Hercegovini direktno ili preko Svjetske zdravstvene organizacije i UNDP-a, kao i o nabavci medicinske opreme i zaštitnih sredstava potrebnih za borbu protiv širenja pandemije.

Tokom sastanka sa ambasadoricom Njemačke u BiH Margret Uebber razgovarano je o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i Njemačkoj, koja se odnosi na pandemiju korona virusa.

Konstatovano je da je pandemija korona virusa globalni svjetski izazov, na koji se može odgovoriti isključivo zajedničkim djelovanjem i solidarnošću. Zajednički je ocijenjeno da su vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini preduzele odlučne i odgovarajuće mjere na prevenciji širenja korona virusa.

Razgovarano je i o mogućnostima pomoći Njemačke i Evropske unije Bosni i Hercegovini, kao i nabavci medicinske opreme i zaštitnih sredstava potrebnih za borbu protiv širenja pandemije.

Džaferović je zahvalio Njemačkoj i kancelarki Angeli Merkel za svu dosadašnju pomoć našoj zemlji, te kancelarki, koja se nalazi u samoizolaciji, poželio dobro zdravlje, saopćilo je Predsjedništvo BiH.