open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo BiH
Džaferović sa Schmidtom i Mennutijem: Institucije i vlade moraju biti funkcionalne i bez blokada
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio je danas visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta i njegovog zamjenika i supervizora za Brčko Jonathana Menuttija.
01.07.2022. u 18:47
get url
text

Predsjedavajući Predsjedništva Šefik Džaferović je istakao da su odluke OHR-a o neustavnom zakonu o nepokretnoj imovini RS-a i finansiranju izbora bile od esencijalne važnosti za stabilizaciju prilika u Bosni i Hercegovini, čime je OHR demonstrirao svoju nezamjenjivu ulogu u implementaciji civilnih aspekata Dejtonskog sporazuma i zaštiti mira u BiH.

Predsjedavajući Džaferović je izrazio punu podršku novoimenovanom supervizoru Menuttiju u vršenju njegovog mandata, te kazao da Brčko Distrikt predstavlja ugaoni kamen dejtonske arhitekture, zbog čega ima izuzetno značajan utjecaj na sigurnost i stabilnost BiH.

Razgovarano je o potrebi suzbijanja govora mržnje u predizbornom periodu, a naročita pažnja posvećena je provođenju izbora i implementaciji rezultata.

Naglašeno je da institucije i vlade na svim nivoima moraju biti funkcionalne, bez ikakvih opstrukcija i blokada, jer je funkcionalnost sistema ultimativna dejtonska obaveza.

Džaferović je kazao da Brčko Distrikt treba biti mjesto odakle će se slati poruka o pozitivnim praksama koje će biti primjer za cijelu Bosnu i Hercegovinu, jer je upravo Brčko Distrikt multietnička zajednica u kojoj je ostvaren značajan stepen normalnih međuetničkih odnosa i saradnje.

Istakao je da uvijek s posebnom pažnjom pristupa pitanjima u Brčko Distriktu, nastojeći doprinijeti dobrim i konstruktivnim odnosima, te osnažiti povjerenje u ovoj zajednici između svih naroda i građana kao pojedinaca.

Naglašeno je da je supervizija od krucijalnog značaja, sve do potpune provedbe Konačne arbitražne odluke za Brčko.

Džaferović je poželio uspješan mandat supervizoru Menuttiju, uz želju da on protekne uz što više razvojnih projekata za Brčko Distrikt.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.