open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo BiH
Džaferović se sastao sa ambasadorima Irana i Japana
Ambasador Heidari informisao je člana Predsjedništva BiH Džaferovića o trenutnoj situaciji u Iranu
07.11.2019. u 15:18
get url
text

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio je ambasadora Islamske Republike Iran u BiH Mahmouda Heidarija. Tokom razgovora je konstatovano da dvije zemlje imaju prijateljske odnose, sa izuzetno dobrom bilateralnom saradnjom. Istaknuto je da postoji prostor za unapređenje ekonomskih odnosa i razvoj kulturne saradnje.

Ambasador Heidari informisao je člana Predsjedništva BiH Džaferovića o trenutnoj situaciji u Iranu, kao i u Perzijskom zaljevu, naglašavajući opredjeljenje Irana da se sva otvorena pitanja rješavaju dijalogom i mirnim putem. Član Predsjedništva BiH Džaferović istakao je opredjeljenje da se nastave graditi dobri odnosi dvije zemlje, te ambasadora Heidarija informisao o trenutnoj političkoj situaciji u našoj zemlji, saopćilo je Predsjedništvo BiH. 

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio je danas i ambasadora Japana Hideyukija Sakamota. Tokom razgovora su istaknuti dobri bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Japana, posebno na političkom planu. Izraženo je zadovoljstvo i zbog napretka ekonomskih odnosa.

Ambasador Sakamoto naglasio je opredijeljenost da se nastave graditi dobri odnosi sa našom zemljom, navodeći i interes investitora iz ove zemlje za Bosnu i Hercegovinu. Dodao je da će Japan nastaviti da pruža pomoć Bosni i Hercegovini i kroz razvojne programe. Džaferović je zahvalio ambasadoru Sakamotu za podršku koju Japan pruža našoj zemlji na putu prema Evropskoj uniji i NATO-u.

Zamolio je ambasadora Sakamota da porodici, Vladi Japana i caru prenese izraze saučešća povodom smrti Sadako Ogata, koja je u najtežim trenucima za BiH bila na čelu UNHCR-a i svojim angažmanom doprinijela ublažavanju tadašnje humanitarne krize. Džaferović je informisao Sakamota o razlozima za zastoj u formiranju Vijeća ministara BiH i Vlade Federacije BiH. Istakao je da je potrebno što prije formirati Vijeće ministara i Vladu FBiH, strogo vodeći računa o poštovanju Ustava, aktuelnih zakona i ranije donesenih odluka, saopćilo je Predsjedništvo BiH.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.