- Imali smo priliku upoznati predsjedavajućeg Predsjedništva gospodina Džaferovića o realiziranim projektima u posljednjih nekoliko mjeseci, kako onim koji se tiču uređenja i infrastrukture Memorijalnog centra, tako i o aktivnostima vezanim za istraživanje, razvoj Arhiva i podizanje svijesti javnosti o činjenicama vezanim za genocid u Srebrenici - kazao je Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica i dodao:

- Džaferović i njegov kabinet su nam velika podrška u planiranju aktivnosti za obilježavanje 25. godišnjice genocida u Srebrenici. Uprkos izazovima vezanim za pandemiju COVID-19, uspjeli smo prilagoditi program i sve pripreme idu po planu. Također, od izuzetne važnosti je da postoji razumijevanje gospodina Džaferovića za ideje i projekte koje smo pokrenuli kako bismo uspjeli u namjeri da se o genocidu u Srebrenici govori svakog dana, a ne samo 11. jula.

Džaferović je izrazio veliko interesovanje za nove kolekcije koje su u pripremi u okviru Arhiva, ali i rezultate istraživačkog rada koji su nedavno predstavljeni u “Izvještaju o negiranju genocida“, kao i kroz projekat “Genocid u Srebrenici kroz presude krivičnih sudova“. Džaferović je posjetio mezarje i “Spomen sobu“, te je učenjem fatihe odao počast žrtvama genocida.