- Što se tiče energetike i rudarstva, još jednom ću ponoviti da je energetski sistem stabilan i siguran, radimo po planovima koji su definisani u 2019. godini i radimo bez jedne sekunde kašnjenja. Federacija do sada nije ostala bez snabdijevanja električnom energijom. I svi rudnici funkcionišu bez minute zastoja i termoelektrane imaju dovoljnu količinu uglja u depoima, tako da proizvodnja električne energije teče po svim unaprijed definisanim planovima – kazao je Džindić.

Ministar se zahvalio rudarima na trudu i zalaganju u ovom periodu.

- Rudarima se želim zahvaliti na velikoj žrtvi koju podnose. Sistem rada u svim rudnicima u FBiH je po 14 dana rada i 14 dana izolacije. I to je za pohvaliti s obzirom na odricanje – kazao je Džindić.

Istakao je kako je u domaćinstvima povećana potrošnja električne energije za četiri posto.

- To predstavlja određeni problem Elektroprivredi kao koncernu. Ali uz dodatna  zalaganja ja se nadam da ćemo i taj problem uspješno prevazići i riješiti. Stabilna je i distribucija gasa. BH Gas je prošle sedmice donio odluku o smanjenju cijene prema industriji, a mi smo dobili i informaciju od BH Gasa da imamo elemente da se i u narednih sedam dana ide sa prijedlogom za smanjenjem cijene plina i prema domaćinstvima. To je, pored smanjenja cijene nafte i naftnih derivata, još jedna dobra vijest. Ići će se, znači, prema smanjenju cijene plina prema domaćinstvima – naveo je ministar.

Istakao je da u okviru namjenske industrije radi oko 3.100 radnika i da su svi radnici namjenske industrije aktiviranjem klastera Igman, osim Pretisa, išli na prekid rada od 14 dana.

- Pretis je i dalje nastavio da radi i danas normalno funcioniše. Nakon 14 dana imamo povratak svih privrednih društava iz namjenske industrije da rade punim kapacitetom – pojasnio je Džindić.

U ovom ministarstvu, ističe ministar, ima 27 privrednih društava u kojima je zaposleno 25.000 radnika, te da nije upitno niti jedno radno mjesto.

- Vlada i Ministarstvo su opredjeljenja da će svi ti radnici i dalje ostati zaposleni i da ćemo zajedno sa njima prevazići ovu zaista tešku situaciju – kazao je ministar Džindić.