open-navfaktor-logo
search
Diplomatska ofanziva
E moj druže beogradski: Vučić "dobri dečko za Zapad", Dodiku utaban put za susret sa Schmidtom
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i mitropolit SPC-a Porfirije (ne)zvanično su priznali visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.
09.09.2021. u 17:43
get url
text

Pokazali su to jučerašnji i današnji beogradski susreti, a i izjave i saopćenja koja su potom uslijedila.

Vučić je, podsjetimo, i prošle sedmice na Bledu razgovarao sa Schmidtom što je bila najava ovosedmičnih dešavanja.

VEZANI TEKST - Schmidt: Funkcionalnost države BiH neophodan faktor; Vučić: Od Schmidta očekujem nepristrasan pristup

Schmidta ne priznaju Rusija, Kina i bh. entitet Republika Srpska, dok je Srbija pokazala da je on za njih potpuno legalan i legitiman.

Više nego očigledno je da su Vučić i prvi čovjek SPC-a utabali politički teren članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku za susret sa Schmidtom, što će nakon njegovog kategoričnog "ne", značiti i praktično priznavanje "persone non grata" kao novog visokog predstavnika.

VEZANI TEKST - Ako bh. političari ne postignu dogovor: Schmidt nameće izmjene Izbornog zakona?

Probni balon Dodik, a možda čak i Vučić, pustio je i spinom koji je kao danas demantirao, da se navodno susreo u Istočnom Sarajevu sa visokim predstavnikom. Ispipao je tako teren, da vidi reakcije javnosti.

I političkim laicima je jasno da se lider SNSD-a ne bi sastajao sa Schmidtom, dok za njega posao prvo ne završi Vučić, od kojeg će dobiti upute za daljnje djelovanje.

Za javnost je danas iz Beograda šturo saopćeno da su teme razgovora bile političke prilike u Bosni i Hercegovini, te jačanje međusobnih odnosa dviju država, BiH i Srbije. Vučić je rekao da su razgovori bili otvoreni.

- Lake teme nisu bile na stolu - kazao je Vučić, odgovarajući na pitanje novinara.

Naveo je da je rekao Schmidtu u lice sve, a i Schmidt njemu.

- Ne, nije bilo riječi o deblokadi institucija BiH, niti se time bavim. To je pitanje za Milorada Dodika. To su njihove odluke – rekao je Vučić, najavljujući tako indirektno da će lider SNSD-a sa visokim predstavnikom riješiti to pitanje na sastanku koji će biti organiziran uskoro.  

Za četiri dana u Beograd dolazi njemačka kancelarka Angela Merkel. Sastat će se sa Vučićem. Sigurno ne bez razloga, a ovo što je danas uradio sa Schmidtom samo mu donosi dodatne poene u Njemačkoj, ali i šire.

Potom Merkel ide u Tiranu. Tu će razgovarati sa svim premijerima iz regiona. Iako se posljednjih dana spekuliralo da li će predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija ići, nakon beogradskih susreta posve je jasno da hoće. 

Kada se sagleda sve što se događa od Bledskog foruma, preko simpozija u Njemačkoj, današnjeg susreta u Beogradu, potom turneje Merkel, jasno je da se priprema diplomatska ofanziva za otvaranje balkanske pandorine kutije i konačno rješavanje nagomilanih problema, koji gotovo tri decenije opterećuju Balkan. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.