Naredne sedmice na internet stranici Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) trebao bi biti objavljen tender za izradu studije izvodljivosti, kao i studije uticaja na okoliš za izgradnju takozvane južne interkonekcije, odnosno gasovoda kojim će se FBiH spojiti sa Hrvatskom, kazao nam je direktor BH-Gasa Jasmin Salkić.

- S obzirom na EBRD-ove procedure, a ovaj tender će biti realizovan putem EBRD-a, očekujemo da će najbolji ponuđači biti odabrani početkom augusta ove godine, kada bi trebala početi i izrada ove dvije studije. Također, početkom augusta bi trebala da počne i izrada idejnog projekta za južnu interkonekciju, koji će uključivati i elaborat eksproprijacije zemljišta na trasi gasovoda. Izrada ove dvije studije kao i idejnog projekta trebala bi biti završena u augustu naredne godine – pojasnio je Salkić.

Južna interkonekcija podrazumijeva izgradnju gasovoda na dionici Zagvozd – Posušje – Novi Travnik/Travnik s odvojkom za Mostar. Ovim gasovodom bi se trebao osigurati drugi izvor snabdijevanja FBiH ovim energentom, kako više ne bi zavisila isključivo od ruskog gasa i transporta kroz Srbiju i RS. Time bi se ujedno stvorila konkurencija dobavljača na gasnom tržištu FBiH, što bi u perspektivi trebalo doprinijeti i nižoj cijeni gasa.

Kod Zagvozda ovaj gasovod bi se trebao spojiti na gasovod kroz Hrvatsku kojim se ovaj energent transportuje iz terminala tečnog gasa na ostrvu Krku. Hrvatska je svoj dio gasovoda izgradila do Splita i preostala je izgradnja još oko 60 kilometara do Zagvozda.

Južna interkonekcija bi trebala biti duga ukupno 160 kilometara, od čega bi 114 kilometara bio dug gasovod od Zagvozda do Travnika, a 46 kilometara odvojak za Mostar. Ukupna cijena izgradnje trebala bi iznositi 100 miliona eura, a novac bi trebao biti osiguran putem kredita EBRD-a.

Očekuje se da bi prvi kubni metri gasa putem ovog gasovoda u BiH trebali biti dopremljeni 2023. godine.

Salkić je podsjetio da su se u proteklom periodu desilo nekoliko bitnih stvari za izgradnju južne interkonekcije. Na nedavno održanoj Godišnjoj skupštini EBRD-a u Sarajevu i zvanično je potpisan ugovor između USAID-a, EBRD-a i BH-Gasa o dodjeli 500.000 američkih dolara, odnosno oko 875.000 KM, grant sredstava namijenjenih za izradu studija izvodljivosti i uticaja na okoliš. USAID je još prošle godine obećao osigurati ovaj novac, ali tek potpisom ovog ugovora stvoreni su preduvjeti za raspisivanje spomenutih tendera. 

Osim toga, dodao je Salkić, Vlada FBiH je na jednoj od prethodnih sjednica usvojila izvještaj BH-Gasa o dosadašnjim aktivnostima na pripremama za izgradnju južne interkonekcije, kao i prijedlog međudržavnog sporazuma sa Hrvatskom o spajanju FBiH sa gasnim sistemom u toj državi. Ovom odlukom federalni premijer Fadil Novalić je zadužen da dostavi prijedlog sporazuma Vijeću ministara na konačno usvajanje.