open-navfaktor-logo
search
Kandidat za načelnika
Edin Smajić: Moj program je sadržan u 306 kapitalnih projekata, radi se strateški, slušaju se potrebe svih Vogošćana
Edin Smajić, načelnik Vogošće i kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) za tu poziciju i na ovim izborima, govorio je o dosadašnjem svome i radu općinske administracije, kao i planovima koje namjerava realizirati ako osvoji novi mandat.
12.11.2020. u 14:15
get url
text

Gospodine Smajić, načelnik ste Općine Vogošća od 2011. godine, na bazi Vaših mandata i dosadašnjeg iskustva na ovoj poziciji, šta najviše nedostaje vašoj općini, odnosno stanovnicima tog područja, a Vi biste svojim radom, ukoliko dobijete povjerenje na izborima, mogli omogućiti da to i dobiju?

- Za predstojeći četverogodišnji period pripremio sam Program rada kojim se rješavaju najprimarniji problemi za nas koji živimo na teritoriji općine Vogošća. Oni su sistematizirani u 306 kapitalnih projekata i 141 program i mjeru. Ovim Programom su obuhvaćeni projekti svih sfera života a do kojih smo došli uz saradnju sa svim relevantnim institucijama, što nam garantuje da smo na dobrom putu ka izgradnji moderne i uređene općine, već prepoznate kao mjesto ugodnog življenja. Optimizam za realizaciju izuzetno ambicioznog Programa temeljim na dosadašnjim rezultatima koji su suštinski promijenili snagu, kvalitet, potencijal i izgled Vogošće.

Općina Vogošća susreće se sa velikim gužvama s obzirom na to da je tranzitna općina između centra Sarajeva s jedne strane i Ilijaša, Visokog, Zenice pa i dalje s druge. Prva transverzala se čeka i očito će se čekati još dugo. Kakav je Vaš stav o ovom projektu?

- Prvu transverzalu vidim kao živ projekat. Htjeli mi to priznati ili ne, projekat Prve transverzale je nakon 40 godina izašao iz ladice. U ovom trenutku na njemu intenzivno rade sve relevantne institucije, sa oznakom visokog prioriteta. Moram priznati, da je problema jako puno. Oni troše i vrijeme i novac, ali ono što ohrabruje jeste činjenica da su svi rješivi. Mi ćemo pomno pratiti ova dešavanja, te biti koordinirajući faktor na ovom projektu jer ovu saobraćajnicu vidimo kao generator razvoja Vogošće i nećemo dozvoliti da je neka politika ponovo gurne u ladicu.

Za izgradnju najzahtjevnijeg dijela dionice, tunela na Kobiljoj Glavi u toku je provođenje procedure za izbor izvođača radova uz osigurana finansijska sredstva u iznosu od 54.000.000,00 KM.

Kako planirate privući investitore i svom stanovništvu pružiti bolje mogućnosti za pronalazak posla i uvjeta za kvalitetan život?

- Nakon reintegracije Općine Vogošća i opustošene infrastrukture, a prateći tranzicijske društvene trendove, mi u Općini smo znali da je prošlo vrijeme velikih državnih giganata. U tom smislu, strateški smo se odredili za kreiranje ambijenta za razvoj malih i srednjih preduzeća. S tim u vezi, danas se možemo uz Industrijsku zonu Unis pohvaliti i Novom industrijskom zonom. Na ovim lokalitetima svoje mjesto su našli bh. brendovi poput Granoffa, iz oblasti prehrambene industrije giganti MBA i Velvet, izvozno orijentirani lideri u oblasti metalske industrije firme Praktik, Procedo i MDG, farmaceutske kompanije Farmavita, Medimpex, Amsal. Ima tu još dosta uspješnih investicijskih priča koje kao posljedicu kreiraju veliki broj novih radnih mjesta.

Kroz implementaciju projekta Nove industrijske zone, općinska administracije je prepoznata kao vrlo profesionalna, tako da danas bilježimo veliki interes investitora za ulaganje u našu Općinu, ali na koje zbog nedostatka prostornih resursa nažalost ne možemo da odgovorimo!

U tom smislu lokalitet neperspektivne vojne imovine u Semizovcu prepoznali smo kao prostor za dalji razvoj. Za ovaj poslovno atraktivan prostor od 15 ha, već smo uradili regulacioni plan i već obavili 27 sastanaka sa potencijalnim investitorima. Vjerujem da će država imati sluha na ovaj naš problem, te da će svojim odlukama otključati ovaj razvojni potencijal naše Općine, generator novih investicija i novih radnih mjesta.

Kako kao načelnik planirate zadržati mlade u Vogošći? Da li planirate pomagati prilikom kupovine stana, prilikom rođenja djeteta i rješavanja egzistencijalnih problema?

- Budžet Općine Vogošća je mnogo skromniji nego budžeti gradskih općina koje su u ovim davanjima visoko, visoko podigle ljestvicu. Mi ne možemo to pratiti u tom obimu. Iznašli smo sredstva za pomoć porodiljama i nadam se da ćemo uspjeti zadržati taj trend. Ali ono što možemo je da u svakom trenutku, skromnim sredstvima, odgovorimo na apel za pomoć svim našim sugrađanima kada se nađu u stanju socijalne potrebe.

Koji su sadržaji neophodni vašem stanovništvu, da li ćete ulagati u izgradnju dječijih igrališta, škola, eventualno bazena i drugih sadržaja?

- Razvoj Općine Vogošća se radi strateški, što znači da artikulišemo potrebe svih stanovnika Vogošće. Iz godine u godinu, bilježimo trend rasta upisanih prvačića, tako da naši problem idu u pravcu nedovoljnih predškolskih i školskih resursa i konstantne potrebe za novim dječijim igralištima. U skladu sa naprijed navedenim, u mom Programu rada, nalaze se projekti koji tretiraju ovu potrebu kroz pokretanje aktivnosti na izgradnji nove škole na Rosuljama, aktivnosti na dogradnji novih prostornih kapaciteta na OŠ "Zahid Baručija" uz proširenje kapaciteta za produženi boravak i novu sportsku dvoranu, stavljanje vrtića "Ljiljani" u funkciju, izgradnja novih dječijih i sportskih igrališta.

Referirali smo se kao sportska općina, kroz 28 sportskih klubova i sjajne rezultate na domaćoj i međunarodnoj sceni. U skladu sa navedenim i obaveza nam je da kontinuirano ulažemo u poboljšanje trenažnih i takmičarskih uvjeta. U ovoj godini, uz pomoć Ministarstva za sport i kulturu KS, uspjeli smo revitalizirati priču oko zatvorenog bazena, te realizirati projekat izgradnje atletske staze sa najvišim standardima, na moje veliko zadovoljstvo, ali i mojih Vogošćana.

Dugo se govori o uvođenju trolejbuske linije za Vogošću iz grada. Kada će doći do realizacije tog projekta i koliko će utjecati na kvalitet života, olakšati prijevoz iz grada do Vogošće?

-  Izgradnja trolejbuske linije je kapitalni projekat Vlade Kantona Sarajevo, koji podržavamo i kojem se radujemo. Finansijski okvir za ovaj projekat planiran je kroz kreditna sredstva KS u visini od 10.000.000,00 KM, koja u ovom trenutku čekaju ratifikaciju od strane Vijeća ministara. Projektna sredstva su planirana za izgradnju kontakte mreže i za nabavku novih trolejbuskih vozila.

Prema informacijama iz Ministarstva saobraćaja KS kojima raspolažem, ovih dana je završena revizija projektne dokumentacije za kontaktnu mrežu.  

Kako planirate pomagati stariju populacije? Hoćete li po uzoru na gradske općine otvarati centre za zdravo starenje?

- Krenuli smo sa realizacijom projekta Centra za zdravo starenje u Vogošći, na lokalitetu starog Doma za PIO. U toku je izvođenje prve faze radova na unutrašnjem uređenju objekta. Paralelno se izvode radovi i na vanjskom uređenju lokaliteta u smislu popravljanja staza za šetanje i klupa u krasnom ambijentu kraj Vogošćanskog potoka punom zelenila.

Ali moram istaći da sve ovo vrijeme mi brinemo o našim sugrađanima treće životne dobi kroz pružanje podrške Udruženju penzionera, pomaganjem sugrađana sa najnižim penzijama, izgradnjom šahovskih tabli, poboljšavanjem uvjeta za boravak u vogošćanskim parkovima i drugim projektima u skladu sa budžetskim mogućnostima.

Ima li neki projekat koji je Vama posebno značajan koji ste realizirali ili još niste realizirali, a cijenite ga značajnim za stanovnike vaše općine?

- Ponosan sam što smo ove godine konačno zatvorili priču o minama projektom "Sarajevo bez mina do 2020.". Ponosan sam na krasan projekat polaznog autobusnog stajališta, koji se lijepo uklopio u cijeli urbani ambijent, ali i riješio pitanje gužvi na mjestu starog polaznog stajališta. Ponosan sam i na izgradnju kružnih tokova, koji će nam ubrzati saobraćaj na cijeloj dionici M-18. Međutim, posebno ponosnim me čini pozitivni background koji svakodnevno dobijam od strane mojih sugrađana na sve projekte koje radimo i realiziramo.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.