open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Ekshumacija na Kameničkom brdu kod Bratunca, traga se za posmrtnim ostacima
Na lokalitetu Kameničkog brda u Bratuncu u toku je ekshumacija pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine. 
02.07.2021. u 15:12
get url
text
get url
text

- Na lokaciji su pronađeni posmrtni ostaci na površini tla, te će se detaljnom ekshumacijom nastaviti potraga za posmrtnim ostacima - saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Dodaje se da se istražitelj Posebnog odjela za ratne zločine nalazi na lokalitetu Kameničkog brda u općini Bratunac, gdje po nalogu postupajućeg tužioca, koordinira aktivnosti i raliziranje procesa ekshumacije, na temelju zahtjeva Tužilaštva BiH i naredbe Suda BiH.

- Na navedenoj lokaciji, nalaze se ljekar-patolog sudske medicine, predstavnici Instituta za nestale osobe (INO) BiH, potrebni radnici, kao i policijski službenici PS Bratunac, koji osiguravaju lokaciju - navodi se u saopćenju.

Na ovoj lokaciji pronađeni su posmrtni ostaci za koje se pretpostavlja da pripadaju žrtvama iz proteklog rata, te će procesom ekshumacije biti utvrđen broj posmrtnih ostataka koji se tu nalazi.

- Posmrtni ostaci će nakon ekshumacije biti proslijeđeni u Tuzlu, radi dalje sudsko-medicinske obrade i utvrđivanja identiteta nestalih osoba putem DNK analize. Predstavnici Tužilaštva BiH, zajedno sa zvaničnicima partnerskih institucija i agencija uključenih u procese traženja nestalih osoba, sudjeluju u procesima ekshumacija u svim krajevima Bosne i Hercegovine - saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.