open-navfaktor-logo
search
Protiv plana za Kosovo
Ekstremni desničari prijete neredima u Srbiji i ubistvom Vučića, našli im snajper
Nekoliko stotina ekstremnih nacionalista okupilo se u srijedu navečer na protestu ispred ureda srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića prijeteći izazivanjem nereda ako Srbija prihvati plan EU-a za normalizaciju odnosa s Kosovom, a Vučić je njihove poruke nazvao "antisrpskim" i poručio da će djelovati pravna država.
16.02.2023. u 09:10
get url
text
get url
text

Demonstranti su nosili transparente "Kosovo-Nema predaje", uzvikujući "Srbija-Rusija", a jedan od vođa protesta i ekstremističke i proruske organizacije Narodne patrole Damjan Knežević ocijenio je da se vlada plaši nereda, ustvrdivši kako su on i njegove pristaše spremne i na radikalnije poteze.

- Kunem vam se, spremni smo na više od toga - rekao je Knežević, prenosi Hina.

On je poručio da će, ako srbijansko državno vodstvo "ne uspije spriječiti Kosovo da uđe u UN", od čelnika u Moskvi zatražiti da to spriječi Rusija i iskoristi pravo veta u Vijeću sigurnosti UN-a.

- Tražimo od ruskog rukovodstva da upotrijebi veto i da nam daju najmanje mjesec dana da uklonimo ovog izdajnika - rekao je Knežević, aludirajući na srbijanskog predsjednika čiju namjeru da pregovara o planu EU-a za Kosovo, koji podržava i SAD, smatraju izdajom državnih i nacionalnih interesa.

Porušili dio metalnih zapreka

Nekoliko desetaka demonstranata je u jednom trenutku porušilo dio metalnih zapreka oko zgrade u kojoj je Vučićev ured, ali su ih jake snage policije, opremljene za razbijanje demonstracija, spriječile da se približe.

Ranije u srijedu policija je saopćila da su u Vojvodini uhapšena dvojica pristaša Narodnih patrola koji su krenuli na sinoćnji skup i da su u njihovom automobilu pronađena snajperska puška i municija.

Vučiću bliski mediji spekulirali su da je njihov cilj bio napad na Vučića.

- Svi koji su prijetili ubistvima, neredima, batinjanjem ljudi, odgovarat će u skladu sa zakonima Republike Srbije pred nadležnim državnim organima - poručio je Vučić, nakon što se u srijedu navečer u svom uredu sastao s predstavnicima MUP-a, Bezbjednosno-informativne agencije (BIA), te s predstavnicima vojno-sigurnosnih agencija.

On je, reagirajući na poruke s protesta, na kojem mu je, među ostalim, zaprijećeno i ubistvom ako prihvati plan Zapada za Kosovo, rekao kako "nažalost postoje oni koji misle" da nešto mogu postići nasiljem.

- Ne znam da li su oni proruski, ali znam da su antisrpski - rekao je Vučić u vanrednom obraćanju u programu komercijalne provladine TV Pink.

Pozivi na krvoproliće

On je, konstatirajući da u Srbiji "postoje veoma duboke emocije prema Rusiji i ruskom narodu", rekao i da je Srbija jedina zemlja koja nije uvela sankcije Moskvi.

- Meni nije potrebno da me neko iz Wagnera tapše po ramenu i da mi objašnjava šta smijem i šta mogu raditi. Dovoljno je da vjerujem šta je pravda, šta je istina i šta je najbolje za Srbiju - rekao je Vučić.

VEZANI TEKST - Veliki protesti u Beogradu protiv evropskog prijedloga za Kosovo, traže Vučićevu ostavku

Ocijenio je da su pozivi sa skupa na "mnogo više od nereda" i pozivi na krvoproliće, ustvrdivši kako organizatori protesta imaju podršku "najmanje četiri parlamentarne političke stranke" i da su njihovi predstavnici bili na sinoćnjem skupu.

- Je l' stvarno mislite da je to moguće, mislite da neće uslijediti odgovor na to - rekao je Vučić za TV Pink i poručio kako će država reagirati "veoma efikasno, veoma brzo, veoma ozbiljno i veoma odgovorno".

Državno vodstvo, naglasio je, čini sve "da odbrani integritet i suverenitet zemlje i sačuva Kosovo u sastavu Srbije".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.