open-navfaktor-logo
search
Udar na potrošače
Elektroprivreda BiH: Prihvatanje zahtjeva rudara vodi povećanju cijene struje za 15 posto
Odustajanje Sindikata radnika rudnika FBiH od prihvaćenog modela restrukturiranja rudnika i rješavanja pitanja viška uposlenih na socijalno prihvatljiv način, te insistiranje na zadržavanju u radnom odnosu i viška administrativnog, režijskog i rukovodnog osoblja u periodu dužem od planom predviđenog, put je do neminovnog povećanja cijene električne energije u minimalnom iznosu 15 posto, saopćili su iz Elektroprivrede BiH.
18.05.2021. u 09:57
get url
text
get url
text

Podlijeganje ucjenama i pritiscima u vezi sa viškom uposlenih u rudnicima i prihvatanje zahtjeva Sindikata, dodaju, značilo bi samo jedno – udar na potrošače električne energije, posebno domaćinstva.

- Za provedbu zahtjeva koji je dostavljen Vladi FBiH i JP Elektroprivreda BiH, neophodno je iznalaženje dodatnih cca 60 miliona KM na godišnjem nivou za sve rudnike Koncerna. Posmatrano sa stanovišta poslovanja rudnika sa kontinuiranim povećanjem gubitaka i neizmirenih obaveza, jedini mogući način osiguravanja nedostajućih sredstava jeste povećanje cijene uglja od 25 do 30 posto, koje posljedično vodi do značajnog poskupljenja proizvodnje električne energije iz ovog energenta i dodatnih finansijskih izdataka za građane - ističu iz Elektroprivrede BiH i dodaju:

- Da drugi način iznalaženja sredstava za ispunjavanje zahtjeva Sindikata izuzev poskupljenja električne energije za 15 posto ne postoji, potvrđuju podaci o poslovanju rudnika izdvojeni za prva tri mjeseca ove godine. Za ovaj period planiran je prihod u iznosu 77,9 miliona KM, a ostvareno je 63,9 miliona KM. Ostvareni prihod od prodaje uglja termoelektranama manji je 10 miliona KM u odnosu na planirani. Za plaće i ostala lična primanja uposlenika isplaćeno je 48,3 miliona KM, što je čak za 43,3 posto više od plana. U ovom periodu, rudnici Koncerna poslovali su sa gubitkom u iznosu 16,6 miliona KM  i gotovo je identičan povećanju troškova plata i ostalih ličnih primanja. Ukoliko ovakav trend bude nastavljen, gubitak na kraju godine iznosio bi 67 miliona KM, a troškovi povećanja plaća cca 58,4 miliona KM.

Poskupljenje električne energije do kojeg bi došlo ispunjavanjem zahtjeva Sindikata radnika rudnika FBiH, ističu iz Elektroprivrede BiH, može se izbjeći samo odustajanjem od ucjena i pritisaka, vraćanjem dijaloga i odgovornim pristupom  svih strana uključenih u restrukturiranje rudnika, procesa koji nije pitanje volje ili izbora već obaveza BiH u vezi sa provedbom energetske tranzicije i ispunjavanja jasnih ciljeva i politika EU-a u pogledu smanjivanja korištenja uglja za proizvodnju električne energije do potpunog prestanka upotrebe.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.