open-navfaktor-logo
search
Kod odraslih
EMA pronašla povezanost između AstraZenecine vakcine i krvnih ugrušaka
Evropski regulator za lijekove u srijedu je pronašao moguću vezu između vakcina AstraZenece i rijetkih problema sa zgrušavanjem krvi kod odraslih osoba koje su primile ovu vakcinu i rekao da je uzeo u obzir sve raspoložive dokaze.
07.04.2021. u 16:56
get url
text

- Jedno vjerovatno objašnjenje za kombinaciju krvnih ugrušaka i niskog nivoa trombocita je imunološki odgovor, što dovodi do stanja sličnog onome koje se ponekad viđa kod pacijenata liječenih heparinom - saopćila je Evropska agencija za lijekove (EMA).

Nalazi predstavljaju veliku prepreku u globalnoj borbi protiv pandemije i promjenu stava regulatora, koji je prošle sedmice podržao vakcinu i rekao da nije povećan rizik od stvaranja krvnih ugrušaka od vakcine, prenosi Reuters.

To je udarac i za AstraZenecu, koja je bila vodeća u trci za stvaranje efikasne vakcine protiv COVID-19 otkako je započela saradnju s Univerzitetom u Oxfordu.

EMA-in odbor za sigurnost, koji je procjenjivao vakcinu, zatražio je više studija i izmjene postojećih preporuka kako bi dobili više informacija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.