- Te noći putevi miliona ljudi koji su svoja srca nosili kao štitove ukrštali su se ispred tenkova. Svaki građanin od sedam do sedamdeset godina, muško ili žensko, postali su simbol jedinstva. To je bio ep o 15. julu uklesan u historiju i ispisan njihovom odlučnošću i hrabrošću - rekla je Emine Erdogan na Twitteru, povodom obilježavanja šeste godišnjice pokušaja puča terorističke organizacije FETO u Turskoj.

- Na godišnjicu izdajničkog pokušaja državnog udara odajemo duboku zahvalnost našim šehidima koju su položili živote za demokratiju i odajemo počast i zahvalnost našim veteranima. Nikada nećemo zaboraviti plemenitu borbu za dobrobit države i uvijek ćemo čuvati sjećanje na tu borbu - dodala je.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turske montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušali procesuirati brojne visoke zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj poginula je 251, a ranjene 2.734 osobe.