open-navfaktor-logo
search
London
Emine Erdogan primila nagradu za humanitarni rad
Ovu Nagradu za humanitarni rad primam u ime moje plemenite nacije koja predstavlja savjest čovječanstva“, kazala je Emine Erdogan, supruga turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana
11.09.2018. u 22:33
get url
text

Prva dama Republike Turske Emine Erdogan primila je nagradu za istaknut humanitarni rad, a priznanje joj je večeras uručeno na Međunarodnom forumu u Londonu. 

- Turska nacija je filantropska sa veoma dalekom historijom dobrotvornih fondacija - kazala je nagrađena Emine Erdogan, supruga turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Ističući kako Turska pruža ruku pomoći milionima izbjeglica u svijetu, Erdogan je kazala kako je Turska najveći donator humanitarne pomoći u svijetu kada se uzme u obzir omjer izdvojenih sredstava i bruto nacionalnog proizvoda.

- Ovu Nagradu za humanitarni rad primam u ime moje plemenite nacije koja predstavlja savjest čovječanstva - kazala je Erdogan.

Ona je kazala da je nagradu primila u ime njene zemlje, države i nacije koja je odgovorila na svaki vapaj za pomoć, bez obzira odakle dolazio i bez obzira na vjeru, jezik ili rasu onog kome pomoć treba.

- Odajmo počast svim ugroženim i ugnjetavanim ljudima u Jemenu, Siriji, Bangladešu, Gazi i u nama najvoljenijem Jerusalemu - kazala je Erdogan i posebno odala počast braći i sestrama u Pakistanu, Maleziji, Bosni i Hercegovini i Sudanu.

{$galerijaFotografija}

Ističući da su muslimani bili poznati po prihvatanju drugog i slavljenju različitosti, Erdogan je kazala kako muslimani i dalje moraju dijeliti svoju sreću i bol.

Ukazujući na 17. godišnjicu terorističkih napada u Sjedinjenim Američkim Državama, Erdogan je kazala kako je to bila prekretnica nakon koje je i Bliski istok postao tlo patnje i suza.

- Afganistan, Irak, Sirija su bile kolijevke civilizacija, a sada su poprište patnje nevine djece koja se bore za preživljavanje u grotlu oružanih sukoba - kazala je Erdogan.

Osvrnula se Emine Erdogan i na patnju ugrožene muslimanske manjine Rohingya u Mijanmaru i kazala kako je i lično posjetila tu regiju i uvjerila se da se radi o jednoj od najvećih tragedija 21. stoljeća.

- Mislim da nikada neću zaboraviti ono što sam vidjela. I danas u prsima nosim bol koji sam osjetila kod tih majki u Mijanmaru - kazala je Erdogan koja je govorila i o stradanju nevinih civila u ratu u Siriji.

Prva dama Turske je na kraju obraćanja izrazila nadu da će svijet biti uređen na način da je istina moć.

Na forumu u Londonu za humanitarni rad nagrađeni su još i Turkish Airlines i Turski crveni polumjesec, a Erdogan je kazala da je ponosna na to i čestitala je laureatima.

Emine Erdogan 11. 09. 2018.
1 od 10
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.