open-navfaktor-logo
search
Ministar saopćio
Entitet RS: Još 31 pozitivno na koronavirus, među zaraženim šestero u domu za stare i sedam zdravstvenih radnika
Ministar zdravlja RS-a Alen Šeranić kazao je danas da je u protekla 24 sata u RS-u testirano ukupno 512 osoba, od čega je njih 31 bilo pozitivno na koronavirus.   
23.04.2020. u 08:39
get url
text

Od novoboljelih 17 je muškaraca i 14 žena, dok je virus korona potvrđen kod šest korisnika doma za stare iz Skender Vakufa, kao i sedam zdravstvenih radnika. 

- Osim ovih šest slučajeva, ukupno je 79 osoba testirano iz domova za stare širom RS i svi su bili negativni. Svi u staračkim domovina se ponašaju u skladu sa uputstvima, tako da rade da virus ne uđe u dom, ali i da se radi na tome da virus ne "izađe", odnosno da oni koji dođu u kontakt ne šire dalje - rekao je Šeranić. 

Što se tiče sedam zdravstvenih radnika koji su pozitivni na koronavirus, četiri ih je iz UKC-a RS-a u Banjoj Luci, od čega tri medicinske sestre i jedna doktorica, jedan zdravstveni radnik iz bolnice u Bosanskoj Gradišci, jedno iz Bijeljine i jedno iz privatne zdravstvene ustanove. 

- I dalje radimo nadzor i kontrolu njihovih kontakata i dezinfekciju svih prostora. Preventivno uspijevamo doći do onih koji mogu da zaraze najosjetljivije - rekao je Šeranić. 

Ukupno je 611 u RS-u pozitivno na koronavirus, umrlo ih je 20, a trenutno je sedam osoba na respiratoru. 

Govoreći o ublažavanju mjera, Šeranić je podvukao da će sve mjere koje se ublaže vratiti na staro ukoliko dođe do pogoršanja situacije.

- Epidemiološko inspekcijski nadzor će se pratiti sedmično. Ublažavanje mjera zavisi i od regiona. Pratit će se i njihova epidemiološku situacija, kao i nadzor nad granicom - izjavio je Šeranić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.