open-navfaktor-logo
search
Nekonstruktivna politika
Epidemija HDZ-a u pandemiji COVID-19: Bojkotuju sjednice, ruše ustavni poredak, opstruiraju nabavke
Pandemija koronavirusa koja se već proširila i u Bosni i Hercegovini, te sve negativne posljedice koje ona nosi sa sobom, natjerala je na angažman sve institucije vlasti, političke strukture i zvaničnike u našoj zemlji. Ili bar skoro sve.
27.03.2020. u 06:58
get url
text

U Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ) BiH je stanje, čini se, uobičajeno. Oni skloniji kritiziranju te stranke idu i korak dalje, tvrdeći da HDZ samo dodatno otežava ionako tešku situaciju u kojoj se našla BiH. Argumente crpe u konkretnim događajima kojima je javnost imala priliku svjedočiti u posljednjih nekoliko sedmica.

Sve je počelo sa "misterioznim pacijentom", koji je u Sveučilišnu kliničku bolnicu (SKB) Mostar, umjesto sprijeda, "uša sazad", pri tome izloživši opasnosti sve pacijente i medicinsko osoblje te zdravstvene ustanove. Sve informacije, istina nepotvrđene, sugeriraju da se radi o osobi koja je bliska vrhu HDZ-a BiH i koja je zahvaljujući toj bliskosti imala "VIP tretman" u SKB-u, koji je rezultirao širenjem zaraze u Mostaru i prisilnoj izolaciji dijela medicinskog osoblja.

Nešto ranije je zbog pandemije koronavirusa Predsjedništvo BiH održalo vanrednu sjednicu, kojoj su prisustvovali i članovi Vijeća ministara BiH, entitetski premijeri i entitetski ministri zdravstva. Odazvali su se svi, osim kadrovi sa članskom karticom HDZ-a BiH.

Koronavirus djeluje loše po zdravlje ljudi, ostavlja razarajuće posljedice na ekonomiju, ali na nagone za paradržavnim djelovanjem očigledno nema negativan učinak. Potvrdili su to HDZ-ovi čelnici Kantona 10, koji svoju administrativnu jedinicu još uvijek oslovljavaju neustavnim nazivom "Hercegobosanska županija". Krajem prošle sedmice su donijeli odluku kojom je planirana zabrana ulaska svim državljanima BiH na prostor tog kantona. Državljani Hrvatske, što su većina Hrvata u BiH, mogli bi neometano prolaziti kroz taj kanton.

Ovaj pritivuustavni postupak su nakon žestoke reakcije javnosti korigirali, povukavši spornu odluku i pravdajući se "nesporazumom".

"Nesporazum" je, vjerovatno, i činjenica da dostava 150.000 testova iz Južne Koreje kasni jer je komandantica Kriznog štaba Jelka Milićević (HDZBiH) insistirala na "dodatnim pojašnjenima o količini i kvaliteti testova".

- Niti jednog trenutka, ni na koji način, nisam, niti ću blokirati nabavku testova za detekciju koronavirusa ili bilo koje druge zdravstvene opreme – pravdala se Milićević u saopćenju za javnost, ali je istup na konferenciji za medije, na kojoj se trebala pojaviti i vjerovatno ponuditi konkretnije odgovore, vješto izbjegla.

Opstrukcije HDZ-ove ministrice finansija su rezultirale i neophodnom reorganizacijom Kriznog štaba, koji je u izmijenjenom sazivu donio novu odluku o nabavci neophodnih testova. U toj je reorganizaciji nevladina organizacija Hrvatski narodni sabor (HNS), koju predvodi HDZBiH, prepoznala "majorizaciju", jer su odluku, kako su saopćili, samovoljno donijeli "bošnjački politički predstavnici".

- HNS upozorava kako nije vrijeme za političke obračune koje uporno bošnjački politički dužnosnici iniciraju prema Hrvatima – zaprijetili su iz ove nevladine organizacije.

Nezvanične informacije govore da se iza insistiranja na "dodatnim pojašnjenjima o količini i kvaliteti testova" krila namjera da se testovi nabave preko firme iz Hrvatske. Bile te informacije tačne ili ne, činjenica je da velika pošiljka testova, namijenjena za masovnije testiranje građana koji pokazuju simptome bolesti Covid-19, još uvijek nije stigla u BiH zbog HDZ-ove ministrice.

Gospodin na fotografiji iznad je federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić. O njemu nećemo ništa reći, a objavljena fotografija služi samo da bi javnost imala priliku vidjeti kako ovaj HDZ-ov ministar izgleda, imajući u vidu da ga rijetko viđamo ovih dana.

Ustavnopravni okvir BiH pruža priliku za blokade, ucjene, destrukciju i u takvom se okviru HDZBiH odlično snalazi. Kada je neophodno izaći iz tog okvira i aktivno djelovati u interesu svih građana - konstitutivnih, nekonstitutivnih, legitimnih i nelegitimnih – na površinu izlazi HDZ-ov modus operandi, koji se uglavnom sastoji od ranije nabrojanih aktivnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.