Ankara

Erdogan: Džamija ne smije biti samo prostor gdje ćemo obaviti molitvu i razići se

Objavljeno: 04.10.2018. u 16:50

Džamija u kojoj nema radosti i uzbuđenja naše djece i mladih, u kojoj nema iskustva naših starih, te ljubaznosti i vještine naših žena, u mojim očima je prazna, poručio je Erdogan

FOTO: Anadolija

Foto: Anadolija

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas u Ankari kako je smatrati džamiju samo prostorom gdje će se obaviti molitva i razići, najveće zlo koje joj se može učiniti.

Erdogan je govorio u Ankari na ceremoniji povodom obilježavanja Sedmice džamija i vjerskih službenika.

Najprije se dotakao posljednjegmterorističkog napada u Batmanu, u kojem su poginula sedmorica turskih vojnika. Erdogan je poručio kako će Turska nastaviti odlučnu borbu protiv terorizma.

Erdogan se u nastavku obraćanja dotakao samog značaja džamija za društvo, te ukazao na pogrešno shvatanje džamije jedino kao molitvenog prostora.

- Smatrati džamiju samo molitvenim prostorom u kojem ćemo obaviti namaz, a potom se razići jedno je od najvećih zala koje se može učiniti džamiji. Zbog toga smatram da naše džamije moraju uvijek biti otvorene. Džamija u kojoj nema radosti i uzbuđenja naše djece i mladih, u kojoj nema iskustva naših starih, te ljubaznosti i vještine naših žena, u mojim očima je prazna - poručio je Erdogan.

Dodao je i kako se vjerski službenici trebaju sustezati od izraza kojima se neko odbacuje. Erdogan je dodao kako se jezik hutbe i vaza, odnosno vjerskog predavanja treba prilagoditi mlađim populacijama.

Turski predsjednik je na kraju naglasio kako stukture poput FETO-a i ISIS-a imaju mogućnost da se infiltriraju unutar društva, upravo zbog duhovnih praznina koje nisu adekvatno popunjene.

Izvor:   Anadolija

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije