open-navfaktor-logo
search
Radna posjeta Turskoj
Erdogan i Merkel: Nastavljamo jačati odnose s Njemačkom
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je danas u Istanbulu, nakon sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, kako su odlučni unaprijediti saradnju s Njemačkom u oblastima ekonomije, trgovine, investicija, energije i turizma.
24.01.2020. u 17:59
get url
text

Merkel je sinoć doputovala u radnu posjetu Turskoj, na poziv turskog predsjednika Erdogana. Nakon današnjeg susreta u Istanbulu, održana je zajednička konferencija za novinare.

Erdogan je istakao kako je današnji susret bio prilika da se razmjene mišljenja i o regionalnim temama, prvenstveno o aktuelnim dešavanjima na području Sirije i Libije.

Erdogan je podsjetio kako je sirijski grad Idlib, u kojem živi oko četiri miliona ljudi, posljednjih nekoliko sedmica izložen teškim napadima režima.

-Režim neprestano bombarduje naseljena područja, uključujući škole i bolnice. Dajemo sve od sebe da ublažimo ljudsku dramu u kojoj se nalaze stanovnici Idliba. Svi moraju vršiti pritisak na režim kako bi se zaustavila brutalnost nad našom braćom u Idlibu- rekao je Erdogan.

Erdogan je kazao kako podrška Vladi nacionalnog jedinstva nije opcija, već obaveza u skladu s Rezolucijom 2259 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN).

-Povećanje napada Haftarovih snaga i njegovih pristaša posljednjih nekoliko dana jasno pokazuje da ta osoba nema namjeru za kompromis. Mi smo odlučni u tome da nastavimo pružati podršku našoj braći u Libiji- rekao je Erdogan.

Naglasio je kako "Njemačka podržava napore za iznalaženje političkog rješenja u Libiji", te dodao kako će u tom smislu jačati dijalog s Njemačkom kada je riječ o regionalnim pitanjima.

-Pružamo podršku Fayezu Al-Sarraju i njegovoj vojsci, a ne čovjeku koji nije priznat- dodao je Erdogan.

Zahvalio je Merkel zbog pokretanja Samita o Libiji u Berlinu, te dodao:

-U više navrata smo istakli da vojno rješenje u Libiji nije moguće. Mi kao Turska smo među prvim zemljama koja je podržala njemačku inicijativu.

Merkel je u svom obraćanju naglasila kako će akti usvojeni na konferenciji o Libiji u Berlinu bit će odobreni i u Vijeću sigurnosti UN-a.

Iznijela je i stav Njemačke kada je riječ o pomoći stanovnicima Idliba.

-Istakli smo kako smo spremni finansijski doprinijeti da se popravi humanitarno stanje ljudi koji bježe iz Idliba- kazala je Merkel.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.